Doden bij instorting gebouw Nigeria, tientallen kinderen bedolven onder puin

Een gebouw van vier verdiepingen waarin een school zat, is bezweken. Op het moment van de ramp waren de lessen bezig.

Honderden mensen hebben zich op de plek van de ramp verzameld. Zij proberen slachtoffers onder het puin vandaan te halen.
Honderden mensen hebben zich op de plek van de ramp verzameld. Zij proberen slachtoffers onder het puin vandaan te halen. Foto Temilade Adelaja/Reuters

Bij de instorting van een gebouw in de Nigeriaanse stad Lagos zijn woensdag zeker acht mensen om het leven gekomen. Circa veertig mensen zijn levend onder het puin vandaan gehaald. Omdat in het gebouw een school zat, wordt gevreesd dat tientallen kinderen onder het puin liggen.

De school die op de bovenste etage van het gebouw met vier verdiepingen zat, had circa honderd leerlingen. De lessen waren bezig op het moment van de ramp. Honderden buurtbewoners verzamelden zich na de ramp rondom de puinhopen. Zij begonnen direct met het uitgraven van mogelijke overlevenden, meldt een verslaggever van persbureau AP. Volgens getuigen zaten er op het moment dat het gebouw instortte zeker honderd kinderen in de klaslokalen.

Geregeld instortingen

De instorting gebeurde in de wijk Ita-faji, in het oudste deel van ruim 20 miljoen inwoners tellende stad. Het is een wijk waar veel betonnen flats van drie of vier verdiepingen staan. Het ingestorte gebouw was ook zo’n soort pand.

In Nigeria storten geregeld gebouwen in. Bouwmaterialen die worden gebruikt zijn vaak van slechte kwaliteit, en het toezicht laat te wensen over. In 2016 vielen ruim honderd doden bij de instorting van een kerk in het zuidoosten van het land. Datzelfde jaar zakte in Lagos een gebouw van vijf verdiepingen in elkaar. Dat kostte het leven aan dertig mensen.

Het ingestorte gebouw. De school zou op de bovenste verdieping hebben gezeten.