‘Ruim driehonderd Britse flats lopen risico op Grenfell-achtige brand’

Volgens de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten zijn zeker 300 flats even brandgevaarlijk als de Grenfell Tower die in 2017 volledig uitbrandde.

Bij de brand in de Grenfell Tower kwamen 72 mensen om.
Bij de brand in de Grenfell Tower kwamen 72 mensen om. Foto Matt Dunham/AP

Het Verenigd Koninkrijk moet ingrijpen om te voorkomen dat ruim driehonderd grote flats hetzelfde lot ondergaan als de Grenfell Tower. Daartoe roept de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten woensdag op. De gebouwen zijn volgens de waakhond op dezelfde brandgevaarlijke manier gebouwd als de Grenfell Tower. De Londense flat brandde in 2017 volledig uit, er vielen 72 doden.

Het probleem zit hem in de ‘bekleding’ van de panden. De gevelplaten die aan de buitenmuren zijn bevestigd, zijn gemaakt van brandbaar materiaal. Als er een brand uitbreekt in dit type flat, kan het vuur zich via de buitenkant razendsnel verspreiden. Dit gebeurde ook bij de brand in de Grenfell Tower.

Lees ook: Vervolging brand Grenfell Tower niet voor 2021

Volgens de commissie is de regering van het Verenigd Koninkrijk juridisch verplicht de levens te beschermen van de inwoners van de flats die risico lopen. Ook vindt de waakhond dat de inwoners beter geïnformeerd moeten worden over veiligheidsrisico’s. Ook op dat vlak zouden de autoriteiten in 2017 tekort geschoten zijn.

“Iedereen heeft het recht op leven en een veilige woning, maar de inwoners van Grenfell Tower zijn tragisch genoeg in de steek gelaten door de autoriteiten die de plicht hebben hen te beschermen. (…) De publieke lichamen moeten actie nemen om te voorkomen dat deze tragedie zich herhaalt.”