Privacywetgeving

KvK stopt met bulkverkoop gegevens

De Kamer van Koophandel (KvK) stopt per 1 juli met de bulkverkoop van adressen van ingeschreven zzp’ers en bestuurders aan derden. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag bekendgemaakt. Het doorspelen van de persoonsgegevens is volgens de toezichthouder in strijd met privacywetgeving.

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt veel klachten te hebben ontvangen van zzp’ers die ongevraagd commerciële aanbiedingen krijgen doordat organisaties en bedrijven het zogeheten Adressenbestand Online van de KvK hebben gekocht en zo aan hun contactgegevens zijn gekomen. In november maakte de KvK al bekend de telefoonnummers van zzp’ers uit het online adressenbestand te halen.

Er is al langer kritiek op de KvK omdat het adressen en persoonsgegevens verkoopt aan organisaties en bedrijven, die daarmee de geregistreerden benaderen. Het gaat vooral om ondernemers van wie het zakelijke en persoonlijke adres overeenkomen, zoals bij zzp’ers vaak het geval is.

Volgens de voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, zijn de persoonsgegevens uit het Handelsregister „toch vooral bedoeld om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te dienen”, om informatie te verkrijgen die nodig is in het zakelijk verkeer. Volgens hem moeten deze persoonsgegevens „natuurlijk niet voor hele andere doeleinden worden gebruikt”, zoals nu wel het geval is.

De Kamer van Koophandel gaat volgens de toezichthouder ook bekijken of andere producten of diensten die ze aanbiedt in strijd zijn met privacywetgeving. (NRC)