Politie voorkomt escalatie op Urk

Onrust Maandag raakten bij een incident een achttienjarige jongen en zijn moeder gewond . Dinsdagavond liep het mede door politie-inzet niet uit de hand.

De politie controleerde dinsdagavond de toegangswegen naar Urk.
De politie controleerde dinsdagavond de toegangswegen naar Urk. Foto Bram Petraeus

Uit angst dat er opnieuw onrust ontstaat is de politie dinsdagavond in groten getale aanwezig op Urk. Op de carpoolplaats naast de A6 verzamelen zeker dertig agenten zich in de stromende regen. In burger, met honden en in uniform lijken ze voorbereid op alle scenario’s. De toegangswegen naar het vissersdorp sluiten ze af en alle auto’s die onderweg zijn naar het dorp, worden gecontroleerd.

Bij Snack-Plaza Willem de Boer in een Urkse woonwijk staan zeker honderd jongeren op straat. Ze steken vuurwerk af, schreeuwen wat en crossen met hun scooters en auto’s door de straten.

Maar de situatie loopt niet uit de hand. Eerder op de dag kondigden verschillende partijen op sociale media aan dat ze zouden gaan relschoppen in het dorp. Dat was voor de politie aanleiding om maatregelen te treffen om dat te voorkomen.

Aanleiding voor de onrust was een incident op maandagavond. Tientallen jongeren waren samengekomen bij het huis van een achttienjarige plaatsgenoot met een Marokkaanse achtergrond, een jongen genaamd Soufyan. Enkelen drongen zijn huis binnen, waarbij zowel Soufyan als zijn moeder gewond raakte. Beiden hebben inmiddels aangifte gedaan.

Nepwapen

Volgens lokale media scandeerden de jonge belagers racistische leuzen en gooiden zij met stenen. Volgens de politie werden er verschillende brandjes gesticht in het dorp. Dinsdag werd een achttienjarige jongen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij mishandeling. Tegelijkertijd werd op sociale media opgeroepen opnieuw naar het huis van Soufyan te gaan, en in een video werd een wapen getoond en opgeroepen geweld tegen hem te gebruiken. In de loop van de avond werd de 21-jarige man die de video plaatste gearresteerd. Zijn wapen bleek nep en is in beslag genomen.

Online ontstond er een tegenbeweging. Een groep islamitische jongeren die Soufyan steunen, maakte op sociale media kenbaar naar Urk af te willen reizen. Waarschijnlijk als gevolg van de politie-inzet kwam het niet zover.

Ook maandag was de politie in groten getale aanwezig op Urk. Omdat de situatie bij het huis van Soufyan „uit de hand dreigde te lopen”, werden agenten uit verschillende gemeenten ingezet. Zij gebruikten onder meer wapenstokken tegen de groep jongeren. Volgens de politie was de aanleiding voor de ongeregeldheden „een conflict in de relationele sfeer”.

Er gaan verschillende verhalen rond over het motief van de Urker jongeren. Soufyan zelf zei tegen het AD dat het draait om een incident van twee jaar geleden. Toen deed de jongen aangifte omdat een plaatsgenoot hem had geslagen. De jongeren in het dorp zouden nu in de veronderstelling zijn dat hij hiervoor een schadevergoeding heeft ontvangen, omdat zijn vader in een Mercedes rijdt. Volgens de familie is er geen geld uitgekeerd.

Volgens een ander verhaal is een meisje de aanleiding voor het incident. Soufyan zou vervelend hebben gedaan tegen de vriendin van een jongen uit Urk. Mogelijk had Soufyan een afspraak met een andere Urker om het uit te vechten bij een snackbar. Omroep Flevoland schrijft dat er eerder op de avond inderdaad „een confrontatie” was bij de snackbar, waarna Soufyan naar huis werd gebracht door de politie. Uren later verzamelden de jongeren zich bij zijn huis.