Opnieuw opmerkelijke posters in Hongarije, nu met beroemde meme

De modellen die Orbáns familiewaarden moeten promoten, zijn wereldwijd bekend door de ‘distracted boyfriend-meme’.

De meme beeldt voor velen ontrouw en hypocrisie uit.
De meme beeldt voor velen ontrouw en hypocrisie uit. Foto Shutterstock

Opnieuw heeft een Hongaarse overheidscampagne tot opgetrokken wenkbrauwen geleid. In de hoofdstad Boedapest staan reclamezuilen die een zogenoemd familiebeschermingsplan promoten, om de bevolkingskrimp in Hongarije tegen te gaan. Op de poster staat een knuffelend stelletje, dat sommige Hongaren wel erg bekend voorkwam.

Het blijkt te gaan om twee modellen die online eerder grote bekendheid hebben verworven met de distracted boyfriend-meme. Op de wereldberoemde meme, een foto waar grappige teksten bij worden geplaatst, lopen de twee hand in hand op straat. Maar anders dan op de foto van de reclamezuil, lijkt het stel op de meme niet bepaald gelukkig: terwijl de man goedkeurend een voorbijlopende vrouw nafluit, kijkt zijn partner hem ontsteld aan.

Twitter avatar _arianna arianna ciccone 😂 Orbán’s family values ads mocked for using ‘distracted boyfriend’ models https://t.co/yzfXC68Cen https://t.co/93uqkaZHMB

De keuze van de Hongaarse overheid voor deze stockfoto met het stelletje wordt op sociale media belachelijk gemaakt. De meme is de afgelopen jaren wereldwijd talloze keren gedeeld en beeldt voor velen hypocrisie, ontrouw en oneerlijkheid uit - waarden die niet bepaald overeenkomen met de familiewaarden die de reclamecampagne zou moeten uitdragen.

Lees ook: Orbán haalt uit naar gemengde bevolking en wil meer Hongaarse kinderen

Juncker en Soros-posters

De Hongaarse premier Viktor Orbán probeert al tijden de bevolkingskrimp en vergrijzing in Hongarije tegen te gaan. Zo beloofde hij dat vrouwen die meer dan vier kinderen krijgen, nooit meer inkomstenbelasting hoeven te betalen. Ook op de huidige campagne worden subsidies voor gezinnen gepromoot.

De regering van Viktor Orbán kwam eerder deze maand ook al in de aandacht vanwege een zeer vreemde postercampagne. In heel Hongarije hingen posters met onflatteuze beeltenissen van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en filantroop George Soros erop. Volgens de campagne zouden de mannen Hongarije migranten willen opdringen.

Deze actie kwam de regering-Orbán op felle kritiek te staan, onder meer van zijn Europese partijgenoten van de Europese Volkspartij (EVP). De positie van Orbáns Fidesz-partij staat zwaar onder druk.