Ook VS sluiten luchtruim voor Boeing 737 MAX

Inmiddels is het vliegtuigtype dat zondag crashte boven Ethiopië, in meer dan 40 landen niet meer welkom.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft besloten het vliegtuig voorlopig aan de grond te laten.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft besloten het vliegtuig voorlopig aan de grond te laten. Foto Erik S. Lesser/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag aangekondigd het Amerikaanse luchtruim te sluiten voor de Boeing 737 MAX 8 en 9. Aanleiding is de crash van het toestel van Ethiopian Airlines, zondag bij de hoofdstad Addis Abeba. Alle 157 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Niet veel later maakte ook de Federal Aviation Administration (FAA) het vliegverbod bekend. Eerder die dag zei de luchtvaartautoriteit nog “geen reden te hebben het vliegtuig aan de grond te houden”. Op basis van nieuwe satellietdata en onderzoek op de plek van de vliegramp is nu toch besloten alle toestellen voor tenminste acht maanden aan de grond te houden.

Ook Boeing zelf zegt nu de maatregel te steunen. In een verklaring benadrukt het bedrijf nog steeds “alle vertrouwen te hebben in de veiligheid van de 737 MAX”. Om de “volledige veiligheid” te garanderen adviseert het echter om alle Boeings van dit type voorlopig niet in gebruik te nemen.

Een toestel van Ethiopian Airlines is zondagochtend bij de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba neergestort. Alle 157 passagiers en bemanningsleden zijn om het leven gekomen.

Canada

Een aantal uur voor Trumps aankondiging liet Canada weten de vliegtuigen tot nader order uit het luchtruim te weren. Trump zei woensdag dat hij de voorbije dagen uitvoerig contact heeft gehad met het buurland. Sinds het ongeluk in Ethiopië sloten tientallen landen, ook Nederland, het luchtruim voor de Boeing 737 MAX 8 en 9. Woensdag kondigden ook Brazilië, Panama, Colombia en Mexico een vliegverbod aan. In november 2018 stortte eenzelfde type vliegtuig van Lion Air al neer in de Javazee.

Tekst loopt door onder de tweet.

De Amerikaanse vakbond voor luchtvaartpersoneel uitte eerder kritiek op het uitblijven van het vliegverbod door de FAA en Boeing. De vliegtuigramp roept volgens de bond “ernstige vragen op over de veiligheid”. De organisatie riep dan ook op het vliegtuig aan de grond te houden. Ook de Amerikaanse senator Ted Cruz, voorzitter van de Senaatscommissie voor lucht- en ruimtevaart, noemde het “verstandig” om het vliegtuig aan de grond te houden tot de luchtvaartautoriteit “de veiligheid van deze vliegtuigen en hun passagiers kan garanderen”.

Zwarte doos

De zwarte doos van het in Ethiopië neergestorte vliegtuig wordt volgens de FAA uitgelezen in Frankrijk. Ethiopië heeft daar zelf niet de middelen voor.

De piloot van het vliegtuig dat afgelopen zondag verongelukte, had na de Lion Air-crash een speciale training gevolgd om de Boeing 737 MAX 8 te kunnen besturen. Dat zegt een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines volgens de persbureaus.