Financiële tegemoetkoming

Tweede Kamer wil ruimere vergoeding voor Q-koorts, minister wil daar niets van weten

Meer mensen met Q-koorts zouden een vergoeding moeten krijgen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek dinsdagavond in een debat. Het is vreemd dat alleen patiënten die tussen 2007 en 2011 Q-koorts opliepen in aanmerking komen voor een vergoeding. Tweede Kamerlid Rens Raemakers (D66): „Wat is het verschil tussen iemand die in 2006 Q-koorts kreeg en iemand die dat in 2008 kreeg?”

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) wilde echter geen extra toezeggingen doen. Tot 31 januari konden patiënten zich inschrijven voor een financiële tegemoetkoming van 15.000 euro. Ruim tweeduizend patiënten vroegen deze tegemoetkoming aan. Bruins wil de regeling wel openhouden voor mensen bij wie nu nog geen Q-koorts is gediagnosticeerd of die nog niet ziek zijn geworden, maar waarvan de ziekte wel kan worden gerelateerd aan de epidemie tussen 2007 en 2011. Lees ook: Q-koorts-slachtoffers boos over ‘gebaar ter erkenning’ Oppositiepartijen pleitten er daarnaast voor de vergoeding te verhogen. De SP wil dat het bedrag wordt verdubbeld, naar 30.000 euro. GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA willen een volledige compensatie voor slachtoffers. (NRC)