Europees luchtruim dicht voor Boeing 737 MAX

Luchtvaart Uit voorzorg wordt in steeds meer landen het type toestel dat zondag in Ethiopië crashte aan de grond gehouden.

Een Boeing 737 MAX 8 van het Amerikaanse Southwest, maandag in Florida.
Een Boeing 737 MAX 8 van het Amerikaanse Southwest, maandag in Florida. Foto Joe Raedle/AFP

Voorlopig is het Europees luchtruim gesloten voor twee verschillende toestellen van Boeing. De 737 MAX 8 en de 737 MAX 9 mogen niet vertrekken van of landen op één van de Europese luchthavens. De maatregel die de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA nam, ging dinsdag om 20.00 uur in.

Aanleiding is de vliegramp in Ethiopië met dit type vliegtuig van bouwer Boeing. Zondagochtend stortte het toestel kort na vertrek uit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba op weg naar Nairobi neer. Bij de crash kwamen 157 mensen om het leven. In oktober vorig jaar verongelukte in Indonesië ook al een Boeing van het type 737 MAX 8. Toen ging het om een toestel van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. Bij dat ongeluk kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven.

In de loop van dinsdag sloot land na land zijn luchtruim voor het nieuwe type vliegtuig. Luchtvaartmaatschappijen als Norwegian Air en LOT Polish Airlines besloten het toestel aan de grond te houden, evenals de internationaal opererende reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij TUI.

Ook Nederland sloot het luchtruim op advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport. TUI is in Nederland de enige luchtvaartmaatschappij met dit type; van de in totaal drie toestellen was er één op Schiphol toen het besluit viel, de andere twee waren onderweg naar Nederland maar zouden niet voor de sluiting van het luchtruim terug zijn. De toestellen moesten daardoor uitwijken naar Gran Canaria en Sofia.

Hoewel in Ethiopië het onderzoek naar de oorzaak van de crash nog loopt, besloten ook Singapore, Australië, Maleisië en Oman het vliegtuig aan de grond te houden. China kondigde aan bijna honderd vliegtuigen voorlopig niet te gebruiken.

Boeing heeft gezegd geen reden te zien de Boeing 737 MAX 8 aan de grond te houden en „volledig vertrouwen” te hebben in de veiligheid van de toestellen. De VS en Canada houden het vliegtuig voorlopig in de lucht. Boeing-topman Dennis Muilenburg zou president Donald Trump telefonisch hebben verzekerd dat het vliegtuig veilig is.

Profiel Boeing & Ethiopian E2-3