Digitaks

Europees plan voor belasting op inkomsten van grote technologiebedrijven sneuvelt

De Europese ministers van Financiën hebben dinsdag een streep gezet door de plannen voor een EU-brede belasting op grote techbedrijven als Facebook, Alphabet (Google) en Apple. Hun regeringen konden het niet eens worden over deze ‘digitaks’, zegt de Roemeense minister van Financiën Eugen Teodorovici tegen persbureau Reuters. De Europese Unie wil de techbedrijven belasten omdat zij veel verdienen aan EU-burgers, maar voor die winsten onder de huidige regels amper belast kunnen worden. Met het schrappen van de plannen komt een einde aan maandenlange discussies over de digitaks. Noord-Europese landen en Ierland, waar veel grote techbedrijven hun Europese hoofdkwartier hebben, blokkeerden de plannen en willen liever internationale belastingregels via de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) hervormen. Het voorstel dat sneuvelde, was al een afgeslankte variant van een plan voor een digitale belasting, waarin een omzetbelasting van 3 procent op grote techbedrijven was voorgesteld. De OESO onderhandelt momenteel over wereldwijde afspraken over een digitaks. (NRC)