Dialoogavond Haga Lyceum afgelast na hoge opkomst

Salafisme De ouders van leerlingen van de omstreden school in Amsterdam vertrokken toen bleek dat ze niet allemaal in de zaal pasten.

Een dialoogavond tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en ouders van leerlingen van het omstreden Cornelius Haga Lyceum is dinsdag afgelast.

Om tien over half acht, tien minuten nadat de avond zou beginnen, stonden nog zeker dertig ouders buiten in de regen voor het stadsdeelkantoor in Nieuw-West. Ze pasten er niet meer bij, zei de beveiliger, met het oog op de brandveiligheid. Niet veel later verlieten – op een enkeling na – alle ouders het pand; er was niet genoeg plaats voor de zeker tweehonderd geïnteresseerden. Halsema besloot daarop het gesprek te verplaatsen naar woensdag.

Ouders van huidige en aankomende leerlingen van de islamitische middelbare school zouden tijdens de avond vragen kunnen stellen aan burgemeester Halsema en wethouder Marjolein Moorman (PvdA, Onderwijs). Afgelopen donderdag kregen alle ouders een brief waarin stond dat er „mogelijke banden” bestaan tussen personen binnen de school en een terroristische organisatie.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zo schreef wethouder Moorman, „heeft veel zorgen over het onderwijs dat gegeven wordt op de school”. Op de dialoogavond zouden ouders ook kunnen vragen naar mogelijkheden om hun kinderen over te schrijven naar andere scholen.

De berichten lijken er echter nog niet toe te leiden dat ouders hun kinderen van het Cornelius Haga halen. De overheid nagelt volgens de ouders hun school zonder bewijs aan de schandpaal. Tijdens een bijeenkomst op het Cornelius Haga vrijdag ontstond daarom het idee om massaal naar de dialoogavond te gaan.

‘Blunder van de gemeente’

Die oproep werd gehoord. Op het moment dat de toegestroomde ouders over twee zalen werden verdeeld, één met een televisieverbinding, begon de onrust. Toen er tientallen belangstellenden buiten het pand moesten blijven, reageerden de bezoekers fel en verlieten ze het stadsdeelkantoor.

Burgemeester Halsema gaf toe de animo voor de dialoogavond onderschat te hebben. Naar eigen zeggen had ze 250 plekken vrijgemaakt voor de ouders van ruim 170 leerlingen en de 70 ingeschreven toekomstige leerlingen, maar bleek dat tot haar verbazing niet genoeg.

„Dit is een blunder van de gemeente”, aldus Sheima, één van de drie vertegenwoordigers van de ouderraad. Ze wil niet met achternaam in de krant omdat ze „door de media in één adem is genoemd met terreurgerelateerde zaken” en agressieve reacties vreest. Volgens haar zullen veel ouders niet ingaan op het voorstel om woensdag terug te komen.

In plaats van de gehoopte verlichting van de spanning tussen de orthodox-islamitische gemeenschap en de gemeente Amsterdam lijkt de dialoogavond de onderlinge wrevel dan ook slechts vergroot te hebben.

Dinsdag liet minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) aan de Tweede Kamer weten dat het Cornelius Haga Lyceum een aanvraag heeft gedaan tot uitbreiding, ook in andere steden. Slob wil dat tegenhouden. Hij werkt ook aan nieuwe wetgeving waardoor het nog eenvoudiger wordt om de oprichting van ongewenste scholen vooraf tegen te houden.

De onderwijsinspectie gaat het Haga Lyceum binnenstebuiten keren, zegt Slob. De inspectie kon door tegenwerking van de school zijn werk niet doen, maar het schoolbestuur heeft maandag beloofd de inspecteurs alle medewerking te verlenen. Slob: „De komende dagen zullen we zien wat dat waard is.”