Brieven

Brieven

epa04119804 (05/22) A ranger of Narok County Government's rhino protection team stands at the observation point to spot black rhinos during the evening patrol in the Maasai Mara National Reserve, south-western Kenya, 24 February 2014. The number of rhinos, an animal often targeted by poachers for their horns, has almost doubled to 59 in 2013 from 30 in previous year, says the Kenya Wildlife Service. EPA/DAI KUROKAWA PLEASE REFER TO ADVISORY NOTICE (epa04119799) FOR FULL FEATURE TEXT
epa04119804 (05/22) A ranger of Narok County Government's rhino protection team stands at the observation point to spot black rhinos during the evening patrol in the Maasai Mara National Reserve, south-western Kenya, 24 February 2014. The number of rhinos, an animal often targeted by poachers for their horns, has almost doubled to 59 in 2013 from 30 in previous year, says the Kenya Wildlife Service. EPA/DAI KUROKAWA PLEASE REFER TO ADVISORY NOTICE (epa04119799) FOR FULL FEATURE TEXT DAI KUROKAWA

Met belangstelling het artikel Voor het wilde dier moet alles wijken (9/3) gelezen. Ik werkte jarenlang met lokale gemeenschappen voor natuurbeheer in Afrika. De laatste jaren is het natuurbeheer gemilitariseerd. Complexe redenen liggen daaraan ten grondslag: professionalisering van stroperij, beschikbaarheid van automatische wapens, mobiele telefoonnetwerken en een enorme, lucratieve markt, vooral buiten Afrika, voor ivoor en neushoorns in Azië. Helaas: de marktwerking voor stroperij werkt beter dan die voor het genereren van inkomsten van natuurparken. Aangrenzende gemeenschappen worden niet rijk van de stroperij, noch van toerisme. Zoals altijd wordt het geld in de internationale hoofdsteden verdiend. Ander probleem: veel natuurparken liggen in afgelegen gebieden waar al jaren sluimerende oorlogen woeden. Hierdoor is natuurbeheer integraal onderdeel geworden van de fight against terror, mét het opzetten van geavanceerde informatienetwerken en private huurlegers in en rond nationale parken. Zolang parken geen wezenlijke inkomsten opleveren voor de lokale economie en zolang de wereld niet meebetaalt aan beheer van tropisch regenwoud, zullen lokale gemeenschappen en natuurbeheerders speelbal blijven van de malafide marktwerking in de exploitatie van natuurlijke (dier en andere) hulpbronnen.