VS trekken ook laatste diplomaten terug uit ambassade Venezuela

In januari vertrok het meeste personeel al uit Caracas.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn de overgebleven diplomaten "een beperking" geworden op het beleid van de VS.
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn de overgebleven diplomaten "een beperking" geworden op het beleid van de VS. Foto Mark R. Cristino/EPA

De Verenigde Staten trekken ook de rest van hun ambassadestaf uit Venezuela terug vanwege de verslechterde situatie in het land. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dinsdag dat de aanwezigheid van het diplomatieke personeel in Caracas “een beperking op het beleid” van de VS is geworden.

In januari eiste de regering van president Nicolás Maduro al het vertrek van Amerikaanse diplomaten, die hun ambassade toen echter openhielden. Het niet-essentiële personeel vertrok toen al wel. Volgens Pompeo wordt het overgebleven ambassadepersoneel in Caracas deze week nog teruggehaald.

Stroomstoring

Sinds vorige week donderdag kampt Venezuela met een grote stroomstoring. De politieke en economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land wordt daardoor erger. Inmiddels zijn in Venezolaanse ziekenhuizen zeker vijftien doden gevallen door de elektriciteitsproblemen.

Maduro beschuldigt de Verenigde Staten van de stroomstoring, die de Amerikanen met een cyberaanval veroorzaakt zouden hebben. Juan Guaidó, oppositieleider en voorzitter van het parlement, wijst op een gebrek aan investeringen in het verouderde elektriciteitsnetwerk van het land. Hij wil de noodtoestand uitroepen.

Lees ook: Wanhopige Venezolanen worden nog wanhopiger

De Verenigde Staten, samen met zo’n vijftig andere landen wereldwijd, hebben Guaidó erkend als interim-president. Maduro wordt gesteund door onder meer China, Rusland en Cuba. Afgelopen weekend gingen duizenden aanhangers van Guaidó de straat op om te protesteren tegen het beleid van Maduro. Tegelijkertijd vonden elders in Caracas ook pro-regeringsdemonstraties plaats.