Vliegtuigramp

China houdt bijna honderd Boeings aan de grond na ongeluk in Ethiopië

China houdt bijna honderd Boeing 737 Max 8-vliegtuigen aan de grond naar aanleiding van de vliegramp in Ethiopië zondagmorgen. Het gaat om een kwart van alle vliegtuigen van dit type in de wereld.

Dat heeft persbureau Reuters maandag gemeld op basis van berichten van de Chinese nationale luchtvaartdienst. Ook Indonesië heeft besloten deze vliegtuigen voorlopig aan de grond te houden. Ethiopian Airlines, de luchtvaartmaatschappij die zondag een vliegtuig verloor, vliegt ook niet meer met de Max 8.

Het aandeel van Boeing verloor maandagochtend aanvankelijk ruim 12 procent van zijn waarde op de beurs in New York. Later die dag stabiliseerde de koers zich bij een verlies van ongeveer 6 procent.

Tot eind januari had de Amerikaanse vliegtuigfabrikant zo’n 350 toestellen van het type 737 Max 8 afgeleverd bij klanten. Nog eens bijna 4.700 toestellen zijn in bestelling, volgens Reuters. Het persbureau meldt dat er nog geen annuleringen zijn.

Zondagochtend stortte een Boeing 737 Max 8 neer, kort na vertrek uit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Alle 157 inzittenden kwamen om het leven. In oktober verongelukte een vliegtuig van hetzelfde type van de Indonesische vliegtuigmaatschappij Lion Air. Ook dat toestel stortte kort na vertrek neer. Daarbij kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven.

Het is nog niet duidelijk wat er misging met de Boeing in Ethiopië. De zwarte doos van het vliegtuig werd maandag gevonden, maar is nog niet uitgelezen. Boeing zegt dat het onderzoek naar het ongeval zich in de beginfase bevindt.

Onder de slachtoffers waren passagiers van meer dan dertig nationaliteiten, onder wie 32 Kenianen en 18 Canadezen. Aan boord zat een tiental medewerkers van de Verenigde Naties. Ze reisden naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi voor een VN-conferentie.