Europese luchtruim gesloten voor Boeing 737 Max 8

Zondag kwamen 157 mensen om het leven bij een ongeluk met een Boeing 737 MAX 8 in Ethiopië. De Verenigde Staten houden het luchtruim voorlopig nog open voor het toestel.

Een toestel van het type Boeing 737 Max 8.
Een toestel van het type Boeing 737 Max 8. Foto Joe Raedle/Getty Images/AFP

De Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA zegt in een verklaring alle vluchten met toestellen van de typen Boeing 737-8 en 737-9 uit het Europese luchtruim te weren. De sluiting geldt sinds 20.00 uur. Aanleiding is de vliegramp in Ethiopië waarbij afgelopen zondag 157 mensen om het leven kwamen.

Verschillende landen en luchtvaartmaatschappijen maakten eerder op dinsdag al bekend vluchten met Boeings 737 Max 8 uit het luchtruim te weren of te schrappen. Ook het Nederlandse luchtruim werd gesloten voor de twee type vliegtuigen, na aan advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De ILT meldt dat een toestel op Schiphol al aan de grond staat. Twee andere vluchten richting Nederland weken uit naar luchthavens in Gran Canaria en Sofia zodat de toestellen voor 20.00 uur zijn geland. Een woordvoerder van TUI zei tegen ANP dat de passagiers in hotels worden ondergebracht. TUI huurt vliegtuigen in om de reizigers naar Schiphol te brengen.

Een voor een

De Britse luchtvaartautoriteit liet dinsdag als eerste in Europa weten dat het luchtruim wordt gesloten voor alle vluchten met dit type vliegtuig in het Verenigd Koninkrijk. Hierna volgden Duitsland, Frankrijk, Ierland, België en Noorwegen. Ook luchtvaartmaatschappijen Norwegian Air, LOT Polisch Airlines, Turkish Airlines en TUI houden de toestellen voorlopig aan de grond. In Nederland heeft TUI drie toestellen van het type Boeing 737 Max 8 in gebruik.

Bestseller van Boeing uit de gratie: een verband met de crash in oktober in Indonesië is nog niet aangetoond, maar opmerkelijk is het wel

Maandag maakten Singapore, Australië, Maleisië en Oman bekend het vliegtuig aan de grond te houden. China kondigde aan bijna honderd vliegtuigen voorlopig niet te gebruiken. Hier zit volgens experts mogelijk een commercieel motief achter, omdat China een voor Boeing concurrerend toestel op de markt heeft gebracht.

Boeing zelf heeft gezegd geen reden te zien om de Boeing 737 MAX 8 aan de grond te houden en “volledig vertrouwen” te hebben in de veiligheid van de toestellen. De Verenigde Staten hebben het luchtruim als een van de weinige westerse landen nog niet gesloten. Boeing-topman Dennis Muilenburg heeft volgens persbureau AFP contact gehad met president Donald Trump om hem ervan te verzekeren dat de toestellen veilig zijn.

Tweede crash

Zondagochtend stortte een Boeing 737 MAX 8 neer vlak na vertrek uit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba richting Nairobi. Alle 157 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Experts uit onder meer de Verenigde Staten, Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Kenia hebben zich gevoegd bij het onderzoek naar de oorzaak van de crash, dat onder leiding staat van Ethiopië.

Het is het tweede ongeluk in korte tijd met hetzelfde type vliegtuig. In oktober verongelukte een vlucht van de Indonesische vliegtuigmaatschappij Lion Air waarbij bijna tweehonderd mensen om het leven kwamen.