Recensie

Recensie Film

Sekswerker op zoek naar tederheid

Drama In de rauwe debuutfilm van Camille Vidal-Naquet behandelen meerdere mannen prostitué en junk Leo als een dier. Ondanks zijn harde bestaan raakt hij niet verbitterd.

Félix Maritaud in ‘Sauvage’.
Félix Maritaud in ‘Sauvage’.

De 22-jarige Leo leeft en werkt op straat, waar hij zichzelf verkoopt aan mannen. Soms zijn de mannen die hem oppikken aardig en krijgt hij een beetje affectie, meestal niet. Het is een bruut bestaan dat zijn fysieke tol eist: zo heeft Leo een naar hoestje. Al in de eerste scène vraagt een dokter hoe hij aan die blauwe plek in zijn zij komt. Een paar minuten later blijkt dat hij geen dokter is, maar dat dit medische onderzoek onderdeel is van een seksueel rollenspel.

Hoewel Sauvage, de rauwe debuutfilm van Camille Vidal-Naquet, vrij vormeloos is, zijn er terugkerende elementen. Zo spelen vliegtuigen een rol en bezoekt Leo drie keer een dokter, waarvan twee keer een echte. Precies halverwege deze film levert dat een ontroerend moment op als hij een consult heeft bij een empathische vrouwelijke arts. Zij constateert een longziekte en raadt hem aan te stoppen met het roken van crack. Als zij hem met een stethoscoop onderzoekt, omhelst hij haar kortstondig. Leo is duidelijk op zoek naar tederheid, die krijgt hij maar mondjesmaat. Veel van zijn verliefdheden blijven onbeantwoord of resulteren in klappen. Heel af en toe is er warmte, zoals bij de wat oudere man bij wie hij vreedzaam in slaap valt. Meerdere mannen behandelen hem echter als een dier, wat een beklemmende scène oplevert met een gigantische buttplug.

Vidal-Naquet oordeelt niet maar volgt Leo (sterk neergezet door Félix Maritaud) simpelweg met een handheld-camera die af en toe bruusk inzoomt. Er zijn tamelijk expliciete seksscènes, afgewisseld met momenten waarop hij langs de kant van de weg staat, drugs neemt met andere sekswerkers of zoekt naar vergetelheid op de dansvloer. De kwetsbare Leo is sociaal geïsoleerd, zo heeft hij geen telefoon noch ouders, maar ondanks zijn harde bestaan raakt hij nooit verbitterd. Op straat is hij immers vrij.