Gespannen sfeer op Urk na incident tegen 18-jarige Urker

De jongeren zouden racistische leuzen hebben geroepen en met stenen hebben gegooid. De 18-jarige jongen en zijn moeder raakten gewond.

Agenten uit verschillende gemeenten werden ingezet.
Agenten uit verschillende gemeenten werden ingezet. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie is dinsdagavond in groten getale aanwezig op Urk uit angst dat daar opnieuw onrust ontstaat na een incident op maandagavond. De toegangsweg is afgesloten en alle auto’s die onderweg zijn naar het dorp, worden gecontroleerd.

In het dorp zijn tientallen jongeren op straat die onder andere vuurwerk afsteken, maar grote commotie lijkt uit te blijven. Eerder op dinsdag kondigden verschillende partijen op sociale media aan te gaan relschoppen in het dorp, waarna de politie uittrok om verdere onrust te voorkomen. Een woordvoerder zei eerder tegen NRC rekening te houden met “alle mogelijke scenario’s”.

Racistische leuzen

Maandagavond was het zeer onrustig op Urk. Tientallen jongeren verzamelden zich bij het huis van een 18-jarige plaatsgenoot van Marokkaanse afkomst, een jongen genaamd Soufyan. Enkelen drongen zijn huis binnen, waarbij zowel Soufyan als zijn moeder gewond raakte. Zij hebben inmiddels aangifte gedaan.

Volgens lokale media scandeerden de jonge belagers maandag racistische leuzen en gooiden zij met stenen. De politie meldt dat er meerdere brandjes zijn gesticht in het dorp. Dinsdag is een 18-jarige jongen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij mishandeling.

Na het incident werd dinsdag op sociale media opgeroepen opnieuw naar het huis van de 18-jarige Soufyan te gaan. Op een video werd een wapen getoond en opgeroepen tot geweld tegen de jongen. Dinsdagavond is de 21-jarige jongen die de video plaatste, gearresteerd. Het wapen bleek nep te zijn en is ingenomen.

Er ontstond online ook een tegenbeweging. Een groep islamitische jongeren die Soufyan steunen, maakten op sociale media kenbaar naar Urk af te willen reizen. Vermoedelijk hebben zij het dorp nooit bereikt door de politie-inzet.

NRC-journalist Mark Middel was aanwezig op Urk en zag ruim twintig politiewagens paraat staan.

Twitter avatar MarkMiddel Mark Middel We zijn in #Urk. Politie controleert toegangsweg vanaf A6. Ruim twintig politieauto’s verzameld bij de carpoolplek. Politie in burger en honden. https://t.co/IWMt3lsRt1

Twee verhalen over aanleiding

Ook maandag was de politie in groten getale aanwezig op Urk. Omdat de situatie bij het huis van Soufyan “uit de hand dreigde te lopen”, werden agenten uit verschillende gemeenten ingezet. Zij hebben onder meer wapenstokken gebruikt tegen de groep jongeren. Volgens de politie was de aanleiding voor de ongeregeldheden “een conflict in de relationele sfeer”.

Er gaan verschillende verhalen rond over het motief van de groep jongeren. Soufyan zelf zegt tegen het AD dat het draait om een incident van twee jaar geleden. Toen deed de jongen aangifte omdat een plaatsgenoot hem had geslagen. De jongeren in het dorp zouden nu denken dat hij hiervoor een schadevergoeding heeft ontvangen, omdat zijn vader in een Mercedes rijdt. Volgens de familie is er nooit geld uitgekeerd.

Volgens een ander verhaal draait het om een meisje. Soufyan zou vervelend hebben gedaan tegen de vriendin van een plaatsgenoot. Op WhatsApp zou hierover zijn gesproken en mogelijk had Soufyan een afspraak met een andere Urker om het gesprek uit te vechten bij een snackbar. Omroep Flevoland schrijft dat er eerder op de avond inderdaad “een confrontatie” was bij de snackbar, waarna Soufyan naar huis werd gebracht door de politie. Enkele uren later verzamelden de jongeren zich bij zijn huis.