Recensie

Recensie Film

Mannen zijn heel saai in hun diepste gedachten

Komedie In de remake ‘What Men Want’ kan een zakenvrouw plotseling de gedachten van het andere geslacht horen. Dat blijkt niet bijster interessant te zijn.

Taraji P. Henson als Ali in ‘What Men Want’.
Taraji P. Henson als Ali in ‘What Men Want’.

Nadat ze in een nachtclub een smak heeft gemaakt, kan de bikkelharde zakenvrouw Ali (Taraji P. Henson) de gedachten van mannen horen. What Men Want is de zoveelste remake met een ‘genderswap’ van de mannen- en vrouwenrollen. De komedie is een variatie op What Women Want (2001) waarin Mel Gibson als arrogante playboy onderuitgaat in de badkamer en plots in het hoofd van het andere geslacht kan kijken. Hij ontdekt dat vrouwen vaak een stuk minder positief over hem zijn dan hij altijd heeft gedacht.

In deze remake bedenkt Ali dat het horen van mannelijke gedachten haar kan helpen door het glazen plafond te breken. Ze wordt telkens over het hoofd gezien bij promoties; ze zou immers niet met mannen overweg kunnen en representeert als zaakwaarnemer geen mannelijke topsporters.

Al snel blijkt dat Ali weinig kan leren uit de gedachten van de mannen in haar werkomgeving – die blijken namelijk meestal volstrekt oninteressant te zijn. Dat ze inzicht krijgt in haar eigen ondermijnende karaktertrekken, komt vooral door een clichématige verhaallijn over een goeiig nieuw vriendje. Het scenario lijkt een combinatie van de originele film – ook Ali blijkt in staat tot waanzinnige seks als ze de gedachten van haar bedpartner kan lezen – met elementen uit losgeslagen vriendinnenkomedies à la Bridesmaids. Zo zien we Ali’s vriendinnen in een club zwaaien met opblaaspenissen. Dat gebrek aan originaliteit maakt dat je veel grappen in What Men Want mijlenver ziet aankomen.

Dat de film bij momenten toch kan amuseren is te danken aan een paar onverwachte intermezzo’s. Zo duikt Erykah Badu op als kapster die bijklust als medium en als dealer. Ook zijn er enkele verwijzingen naar actuele hete hangijzers, zoals #MeToo. Jammer genoeg worden dit soort momenten overschreeuwd door slapstickscènes met Ali’s luidruchtige vriendinnen.