Manchester City compenseert slachtoffers kindermisbruik

Het gaat om de slachtoffers van oud-medewerkers Barry Bennell en John Broome. De club erkent dat de jeugdige slachtoffers beschermd hadden moeten worden.

Het huidige stadion van voetbalclub Manchester City.
Het huidige stadion van voetbalclub Manchester City. Foto iStock

De Engelse voetbalclub Manchester City stelt een financiële compensatieregeling op voor de slachtoffers van kindermisbruik bij de club. Het gaat om gevallen van misbruik door oud-medewerkers Barry Bennell en John Broome die teruglopen tot 1964, schrijft de club in een verklaring.

“We herhalen ons oprechte medeleven aan iedereen die deze onvoorstelbaar traumatische ervaringen heeft moeten doorstaan”, schrijft de club, die erkent dat alle slachtoffers beschermd hadden moeten worden.

Bekijk ook het interview met slachtoffers van Bennell bij de BBC: Emotioneel interview met oud-voetballers over seksueel misbruik

Volgens de BBC trekt de club ‘miljoenen ponden’ uit. Zelf maakt Manchester City geen financiële details bekend.

Vijftig vergrijpen

Vorig jaar werd de Britse oud-voetbalcoach Barry Bennell veroordeeld tot 31 jaar cel voor kindermisbruik, waarvan zestien voorwaardelijk. Er werd bewijs gevonden voor vijftig vergrijpen. Bennell was werkzaam als coach van Crewe Alexandra F.C. en als voetbalscout van Manchester City. Tussen 1979 en 1991 misbruikte hij twaalf jongens tussen de 8 en 15 jaar meerdere malen.

Voormalig jeugdtrainer John Broome, die onder zware verdenking stond van seksueel misbruik, overleed in 2010.