Levenslang voor aanslagpleger Joods Museum Brussel

In mei 2014 schoot de Franse Mehdi Nemmouche vier mensen dood in het Joods Museum in Brussel. Afgelopen week werd hij al schuldig bevonden.

Bloemenzee bij het Joods Museum in Brussel, na de aanslag.
Bloemenzee bij het Joods Museum in Brussel, na de aanslag. Foto ANP/EPA/Olivier Hoslet

De Fransman die in 2014 in het Joods Museum Brussel vier mensen doodschoot, Mehdi Nemmouche, heeft in de nacht van maandag op dinsdag levenslang gekregen. De man die de wapens leverde, Nacer Bendrer, werd veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf en vijf jaar TBS.

Lees ook: Man die viertal doodde bij Joods Museum was terrorist, geen ‘lone wolf’

Het hof noemde als motivatie voor de levenslange straf voor Nemmouche het “volledige gebrek aan spijt” van de aanslagpleger en het hoge risico op recidive. Vorige week donderdag werd Nemmouche schuldig bevonden aan de viervoudige moord. Tegen hem was minstens dertig jaar geëist.

Het OM beschouwde Bendrer als medeplichtige vanwege het leveren van de wapens. De jury bepaalde echter dat hij van tevoren op de hoogte was geweest van de plannen van Nemmouche en daarom mededader was. Aangezien hij volgens het hof oprecht berouw toonde, heeft hij een minder zware straf gekregen.

Islamitische Staat

Op zaterdag 24 mei 2014 stapte Nemmouche in de middag het museum binnen en schoot een Israëlisch koppel en een museummedewerker dood. Een andere medewerker raakte gewond en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis. Nemmouche werd zes dagen later in Marseille opgepakt op het moment dat hij uit een Eurolines-bus stapte, in het bezit van de revolver en kalasjnikov die hij bij de aanslag had gebruikt.

Nemmouche radicaliseerde in de gevangenis. In 2007 kwam hij voor vijf jaar vast te zitten. Nadat hij de gevangenis uitkwam reisde hij af naar Syrië om zich aan te sluiten bij de terreurgroep die later Islamitische Staat zou gaan heten.