In de provincie loopt de PVV zich warm voor de macht

In de provincie staat de PVV te popelen om mee te besturen. Forum voor Democratie en Denk houden hun kandidaten in nevelen gehuld. En de coalitie kijkt, onder aanvoering van D66 en ChristenUnie, naar links.

DEÏSLAMISERING: In de Tweede Kamer mag de PVV de reputatie van eeuwige oppositiepartij hebben, in de provincies doet de partij wél mee. Fractievoorzitters bouwden de afgelopen jaren aan hun eigen profiel, ver weg van het Binnenhof. Een moskeesluiting of hoofddoekverbod? Niet aan de orde. De Zeeuwse PVV wil de Westerscheldetunnel defiscaliseren, de Friese fractie zet zich in voor een grondige renovatie van de Afsluitdijk, in Limburg voert de PVV de oprichting van een provinciaal studiefonds aan als grootste succes. En dat blijft ook in het provinciehuis niet onopgemerkt. De ruzies uit het verleden zijn vergeven en vergeten, zegt CDA-lijsttrekker Ger Koopmans in Limburg. “Nu is er een nieuwe situatie, we kunnen opnieuw kijken.”

LINKSAF: Afgelopen week trok D66-leider Rob Jetten al de aandacht: hij hield een pleidooi voor een miljonairstaks en arbeidsimmigratie, omarmde de geuzennaam ‘klimaatdrammer’ en zijn foto voor de binnenkort gesloten Hemwegcentrale werd vandaag op de voorpagina van De Telegraaf kritisch ontvangen (‘Lachen na ontslagen’). Ook de ChristenUnie zat niet stil: partijleider Gert-Jan Segers wil met een reeks voorstellen ingrijpen in de woningmarkt om grote beleggers de loef af te steken. De partij wil zo de huisvestingsproblematiek aanpakken (en die is gigantisch, schrijft de Volkskrant vandaag).

Linksaf II: Proefballonnen in campagnetijd, kun je zeggen. Maar een gemene deler is er wel: beide partijen sturen de coalitiekoers bij naar links, en naar een actievere overheid. Helemaal nieuw is dat niet bij dit kabinet, denk maar aan de dossiers dividendbelasting, kinderpardon, Air France-KLM. Veelzeggend is het wel – zeker met het oog op een toekomst waarin GroenLinks en Forum voor Democratie lonken, zij zijn mogelijk de enige twee partijen die de coalitie straks in hun eentje aan een meerderheid kunnen helpen. Jetten reikte de linkse oppositie op het congres zelfs al de hand. Horen we de VVD of het CDA straks openlijk pleiten voor een verbond met Forum?

WIE DIT LEEST IS KRITISCH: “Blijf nieuwsgierig. Blijf kritisch”, heet de nieuwste overheidscampagne, een initiatief dat Nederlanders waarschuwt voor desinformatie in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Een website, tv- en radiospotjes moeten de kiezer wijzer maken. Een goed initiatief, zegt nepnieuwsonderzoeker Peter Burger tegenover NRC, maar wel onvolledig. Hij vindt het ook niet goed dat kranten en tv-journaals “zonder aarzeling als autoriteit worden gepresenteerd”. Ook onhandig: voorbeelden van nepnieuws worden niet gegeven. Minister Ollongren wilde namelijk niet dat de overheid vooraf zou bepalen wat waar en wat niet waar is.

LESJE TERRORISME: De school was al onderwerp van discussie in het RTL-debat en het NOS-radiodebat, maar nu bezorgt het islamitische Cornelius Haga Lyceum de overheid ook echt hoofdpijn. “Richtinggevende personen” op de school zouden banden hebben met Tsjetsjeense terroristen, maar het sluiten van een school is nagenoeg onmogelijk, schrijven NRC-redacteuren Andreas Kouwenhoven en Thijs Niemantsverdriet. Noch de gemeente Amsterdam noch de Rijksoverheid zijn bij machte daar iets aan te doen, hoe graag het kabinet dat ook wil. Reden: de vrijheid van onderwijs beschermt bijzondere scholen zó goed, dat alleen een tekort aan leerlingen, subsidieproblemen of ondermaatse onderwijskwaliteit reden kunnen zijn voor sluiting. “Banden met terroristen” staat niet op de lijst met criteria.

SPOKEN ZIEN: Bijna zestig kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen wonen niet in de provincie waarvoor ze zich kandideren, meldde de NOS dit weekend, een record. Het mag, maar onpraktisch is het wel. Wie gekozen wordt, moet binnen enkele dagen verhuizen naar de provincie, vóór zijn of haar installatie tot Statenlid. Vooral FvD en Denk hebben veel kandidaten van ‘buitenaf’. Uitholling van de democratie, concludeert columnist Tom-Jan Meeus. Forum legt de keuze voor spookkandidaten overigens uit als bewuste zet die laat zien dat de partij “één team” is. “Ik zou mezelf geen spookkandidaat willen noemen maar een lijstduwer”, aldus Thierry Baudet. “We doen dat om te laten zien dat we er allemaal achter staan.” Juist ja.

QUOTE VAN DE DAG:

“Blijkbaar leeft provinciale politiek zo weinig dat partijen denken: maakt niet uit als niemand onze mensen kent.”

Nieuwe partijen hebben geen al te hoge verwachtingen van de provinciale politiek, stelt NRC-columnist Tom-Jan Meeus.