Fel debat over mogelijke rol van Saoediërs bij opera La Scala in Milaan

Milaan Saoedi-Arabië wil 15 miljoen euro in La Scala steken in ruil voor een zetel in de raad van bestuur. De Italiaanse vice-premier Matteo Salvini is tegen.

La Scala is een van de belangrijkste cultuurtempels van Italië.
La Scala is een van de belangrijkste cultuurtempels van Italië. Foto EPA

Mag de regering van Saoedi-Arabië zich inkopen in het bestuur van La Scala, het prestigieuze Milanese operahuis en misschien wel de belangrijkste cultuurtempel van Italië?

Legaleider en vice-premier Matteo Salvini, Milanees, vindt in ieder geval van niet. „Ik heb bepaalde mensen liever niet en ik wil dat La Scala vrij, onafhankelijk en autonoom blijft”, zei Salvini maandag. „Als de Zwitsers zouden willen investeren in La Scala zouden we daar geen probleem mee hebben.”

Volgende week maandag bespreekt de raad van bestuur een voorstel voor een samenwerkingsakkoord: 15 miljoen euro subsidie in vijf jaar, in ruil voor een zetel in de raad van bestuur voor een vertegenwoordiger van de Saoedische regering – waarschijnlijk zou dit de minister van Cultuur worden.

Salvini is niet de enige met bezwaren. Mensenrechtengroepen en een aantal politici, links en rechts, vinden dat zo’n prominent instituut als La Scala geen zaken moet doen met het autoritaire en conservatieve bewind in Saoedi-Arabië.

Het plan voor samenwerking komt uit de koker van de Oostenrijkse Scala-directeur Alexander Pereira, vijf jaar geleden aangetreden bij La Scala nadat hij eerder directeur van de Salzburger Festspiele en van de opera van Zürich was. Pereira heeft bij de seizoensopening op 7 december de eerste contacten gelegd: hij had daarvoor de Saoedische minister van Cultuur, prins Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud uitgenodigd en het plan besproken.

Louvre Abu Dhabi als voorbeeld

Pereira noemde de samenwerking van het Louvre met Abu Dhabi als een voorbeeld, en heeft vaak gezegd dat La Scala particuliere sponsors nodig heeft om de faam te kunnen blijven waarmaken.

Lees ook: Louvre Abu Dhabi wil meer bieden dan gewoon mooie kunst

Onder de negen leden van de raad van bestuur zitten vertegenwoordigers van de Italiaanse overheid en van het bedrijfsleven. Volgens burgemeester Sala van Milaan, qualitate qua voorzitter van de raad, zijn er geen dringende financiële redenen voor het akkoord, omdat de begroting van La Scala, organisatorisch een stichting, in evenwicht is. Hij zei ook dat voor een besluit unanimiteit nodig is – wat gezien de kritiek onwaarschijnlijk is.

Scala-directeur Pereira zei vorige week tegen de Italiaanse krant La Stampa dat het plan ook voorziet in een conservatorium voor muziek en dans in de Saoedische hoofdstad Riyad, met zowel jongens als vrouwen als studenten.

In januari was er ook veel kritiek op het besluit van de Italiaanse voetbalbond om de wedstrijd om de supercup te laten spelen in Saoedi-Arabië, omdat vrouwen daarbij in een apart vak moesten zitten. Die wedstrijd is overigens doorgegaan.