Dialoogavond Haga Lyceum en Halsema afgelast vanwege hoge opkomst

Niet alle ouders van leerlingen van het omstreden islamitische college pasten in de zalen die de gemeente had gereserveerd. Daarop besloot de hele groep weg te gaan.

Volgens de gemeente streeft het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam Nieuw-West een “parallelle samenleving” na.
Volgens de gemeente streeft het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam Nieuw-West een “parallelle samenleving” na. Foto Olivier Middendorp

Een dialoogavond tussen de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en ouders van leerlingen van het omstreden Cornelius Haga Lyceum is dinsdag kort na de geplande aanvang afgelast.

Om tien over half 8, tien minuten nadat de avond zou beginnen, stonden nog zeker dertig ouders buiten in de regen voor het stadsdeelkantoor in Nieuw-West. Ze pasten er niet meer bij, zei de beveiliger. Hij hield een oogje op de brandveiligheid. Niet veel later verlieten - op een enkeling na - alle ouders het pand; er was niet genoeg plaats voor de zeker tweehonderd geïnteresseerden. Halsema besloot daarop het gesprek te verplaatsen naar woensdag.

Het idee van de avond was dat ouders van huidige en aankomende leerlingen van de islamitische middelbare school in Amsterdam-West vragen konden stellen aan burgemeester Halsema en wethouder Marjolein Moorman (PvdA, Onderwijs). Afgelopen donderdag kregen alle ouders een brief waarin stond dat er “mogelijke banden” bestaan tussen personen binnen de school en een terroristische organisatie.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zo schreef wethouder Moorman, “heeft veel zorgen over het onderwijs dat gegeven wordt op de school”. In de media liet de gemeente weten te vrezen dat de school een “parallelle samenleving” nastreeft en de helft van de schooltijd aan de salafistische geloofsleer wijdt. Op de dialoogavond zouden ouders onder meer kunnen vragen naar mogelijkheden om hun kinderen over te schrijven naar andere scholen “die van harte ruimte bieden aan islamitische leerlingen”, aldus de wethouder in de brief.

Lees ook deze analyse over de kwestie: Situatie rond het islamitische Cornelius Haga Lyceum escaleert

Schandpaal

De berichten lijken er echter nog niet toe te leiden dat ouders hun kinderen van het Cornelius Haga halen. De boosheid is vooralsnog voornamelijk gericht op de overheid. Die nagelt volgens de ouders hun school zonder bewijs aan de schandpaal. Tijdens een bijeenkomst op het Cornelius Haga vrijdag ontstond daarom het idee om massaal naar de dialoogavond te gaan om steun voor de school uit te spreken en Halsema te bevragen.

Die oproep werd gehoord. Maar de toegestroomde ouders wilden ook graag daadwerkelijk met de burgemeester kunnen praten. Dus toen zij over twee zalen werden verdeeld, één met een televisieverbinding, begon de onrust. Op verzoek van de ouders probeerde de gemeente nog iedereen in één zaal te krijgen, maar toen er toch tientallen belangstellenden buiten het pand moesten blijven, reageerden de bezoekers fel en verlieten ze onder leiding van de ouderraad het stadsdeelkantoor.

“Dit is een blunder van de gemeente”, aldus Sheima, één van de drie vertegenwoordigers van de ouderraad. Ze wil niet herkenbaar in de krant omdat ze “door de media in één adem is genoemd met terreurgerelateerde zaken” en agressieve reacties vreest. Volgens haar zullen veel van de ouders niet ingaan op het voorstel van Halsema om woensdag terug te komen. “Het gros van deze ouders heeft fulltime banen. Die kun je niet zomaar vragen nog een avond op te komen dagen.”

Burgemeester Halsema gaf toe de animo voor de dialoogavond onderschat te hebben. Naar eigen zeggen had ze 250 plekken vrijgemaakt voor de ouders van ruim 170 leerlingen en de zo’n 70 ingeschreven toekomstige leerlingen. Tot haar verbazing bleek dat niet genoeg, onder meer doordat er volgens haar “mensen vanuit het hele land” op de bijeenkomst waren afgekomen.

Ook was de gemeente volgens een woordvoerder “nog bezig een oplossing te vinden en te improviseren” toen de ouders - die zich opnieuw door de gemeente gepiepeld voelden - al boos naar buiten verdwenen. In plaats van de gehoopte verlichting van de spanning tussen de orthodox-islamitische gemeenschap en de gemeente Amsterdam lijkt de dialoogavond de onderlinge wrevel dan ook slechts vergroot te hebben.

Dinsdag schreven de burgemeesters van de vier grote steden een brief aan de Tweede Kamer: Ze willen dat er maatregelen worden genomen zodat ze ‘antidemocratisch onderwijs’ tegen kunnen gaan