Brexitblog

Teruglezen: Britse Lagerhuis verwerpt Brexit-akkoord opnieuw

Nieuw Brexitblog

We bloggen hier verder.

We sluiten dit blog af

Het was een bewogen, doch weinig verrassende avond. Het akkoord dat May de afgelopen weken met alle macht in Brussel probeerde te verbeteren, werd alsnog door het Lagerhuis weggestemd met 149 stemmen verschil. Morgen en overmorgen vinden er opnieuw stemmingen plaats. Wil het parlement een No Deal of niet? En als het VK niet zonder deal mag uittreden, moet er dan uitstel van de Brexit komen?

Lees hier de beschouwing van NRC-correspondent Melle Garschagen:

Twee maanden politieke massage leverden May 40 extra stemmen op. Het was veel te weinig: 242 voor haar deal, 391 tegen.

De rust keert terug in Westminster

De rust keert terug in Westminster - Theresa May heeft het Lagerhuis zelfs al verlaten - maar achter de schermen draait de politiek op volle toeren door. Via Twitter laten parlementariërs weten druk te zijn met allerlei amendementen.

Zo is er onder andere een amendement in de maak dat een No Deal-Brexit voorgoed moet uitsluiten. Ook wordt er over het Malthouse-compromis gepraat: een overgangsperiode waarin alles tot eind 2021 blijft zoals het is, zonder backstop dus.

Volgens EU-onderhandelaar Barnier is zo'n overgangsperiode zónder akkoord geen optie. Later vanavond voegde hij daaraan toe dat de EU er alles aan heeft gedaan dit akkoord door het Lagerhuis te krijgen. De bal, aldus Barnier, ligt nu bij het VK en de Europese voorbereidingen op No Deal zijn "belangrijker dan ooit".

The EU has done everything it can to help get the Withdrawal Agreement over the line. The impasse can only be solved in the #UK. Our “no-deal” preparations are now more important than ever before.

— Michel Barnier (@MichelBarnier) March 12, 2019

Schotse premier: May en haar regering moeten opstappen

Ze staat niet bekend als erg fel, maar de Schotse premier Nicola Sturgeon heeft op Twitter fors uitgehaald naar premier May en haar regering.

"De premier en haar regering zouden zich moeten schamen. De uitkomst van de stemming vanavond viel volledig te verwachten. Als beiden op ook maar enig moment geluisterd hadden en constructief in gesprek waren gegaan, in plaats van op te trekken met Brexit-extremisten, hadden ze dit kunnen voorkomen."

Ook riep Sturgeon op tot het opstappen van May en haar regering. “Vanavond nog”, aldus de Schotse premier.

My comment on tonight’s Brexit fiasco. pic.twitter.com/a4TgIdjRsA

— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) March 12, 2019

Rutte: EU verwacht 'overtuigende rechtvaardiging' voor uitstel

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte betreurt de uitkomst van de stemming, laat hij weten op Twitter. Hij schaart zich achter de verklaring van Tusk, die hij bijna letterlijk overneemt in een serie tweets.

Rutte voegt daaraan toe dat het Nederlandse kabinet "keihard" blijft werken om de gevolgen van een eventuele No Deal voor Nederland en Nederlanders die in het VK wonen en werken zo veel te beperken.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Met slechts 17 dagen te gaan tot 29 maart, blijft het kabinet keihard aan het werk om te zorgen dat de schade voor NL en al die Nederlanders die wonen en werken in het VK zo klein mogelijk blijft als het tot een no-deal #Brexit komt.

Ook schrijft hij, net als Tusk eerder, dat hij bij een verzoek tot uitstel van de Brexit door het VK een "overtuigende rechtvaardiging voor het uitstel" verwacht. Het besluit van de 27 overige EU-lidstaten zal unaniem moeten zijn. "Het soepel functioneren van EU-instituten moet gewaarborgd zijn."

Hoe zit het met uitstel?

In het Lagerhuis was zojuist Andrea Leadsom aan het woord, de leider van het Lagerhuis. Het lijkt erop dat het parlement al weet dat er morgen geen meerderheid voor het No Deal-scenario komt. De parlementariërs willen van Leadsom weten: als we donderdag stemmen over uitstel, over welke termijn hebben we het dan? Leadsom geeft daar vooralsnog geen duidelijk antwoord op.

Eerder is er gesproken over drie maanden, maar de mogelijkheid om Brexit met twee jaar uit te stellen is ook geopperd. Voor eind mei staan de Europese verkiezingen gepland, uitstel zou de verkiezingen doorkruisen. In dat geval zouden de Britten in mei dus moeten stemmen voor Europese leiders, terwijl ze drie jaar eerder al hebben besloten uit de Europese Unie te stappen.

Gedoogpartner DUP: niet zonder deal uit EU

De Noord-Ierse gedoogpartner DUP is tegen uittreding uit de EU zonder deal. Dat zei DUP-leider in het Lagerhuis Nigel Dodds tegen Sky News. Volgens hem is de beste manier om een Brexit-akkoord door het Lagerhuis te krijgen, te blijven dreigen met een No Deal-Brexit.

"Zodra je die dreiging wegneemt, krijg je voorwaarden voorgeschoteld die minder voordelig zijn dan wanneer de andere partij weet dat je niet weg zult lopen."

Dodds keek ook terug op het negatieve stemadvies van Geoffrey Cox, de belangrijkste juridisch adviseur van de regering. Volgens hem hadden de onderhandelingen met de EU geen nieuwe harde garanties opgeleverd over de backstop. "Het werd steeds duidelijker dat het vanaf dat moment game over was", aldus Dodds.

Twitter avatar BethRigby Beth Rigby Dodds says PM should keep threat of No Deal on the table. It’s totally self-defeating. “What was significant about the vote tonight is that if you take DUP & Conservative votes she has a majority and she needs to focus on that and do more work”

Hoe heeft het Lagerhuis gestemd?

De Britse media komen nu voorzichtig met de stemverdeling naar buiten. De meeste stemmen tegen kwamen vanavond zoals verwacht van Labour, de oppositiepartij bracht 238 stemmen tegen het akkoord uit. Onder de Conservatieven waren 75 parlementariërs tegen, plus nog eens alle tien leden van gedoogpartner DUP.

Omgekeerd waren 235 Tories voor Mays akkoord. May kon slechts op steun van drie Labourleden rekenen. "A terrible defeat", aldus de BBC.

#BrexitVote: MPs reject Theresa May's deal by 149 votes https://t.co/pTpnNjusMX

This is how they voted ⬇️ pic.twitter.com/634upZNOQS

— BBC Politics (@BBCPolitics) March 12, 2019

Reactie EU: kans op No Deal is 'aanzienlijk toegenomen'

Alleen Londen kan op dit moment nog een oplossing vinden voor de huidige impasse rond de Brexit, stelt een woordvoerder van EU-president Donald Tusk zojuist. De tweede afwijzing van het Britse Lagerhuis voor de Brexitdeal tussen het VK en de EU heeft het risico voor een schadelijke No Deal-uittreding "aanzienlijk verhoogd".

De EU betreurt de uitkomst van de stemming van vanavond dan ook en is teleurgesteld dat de Britse regering er niet in slaagt een meerderheid achter de deal te krijgen.

Volgens Tusk heeft de EU "er al het mogelijke" aan gedaan om een overeenkomst te bereiken. "Gezien de extra garanties die de EU heeft gegeven in december, januari en gisteren, is het moeilijk te zien wat we nu nog kunnen doen."

"Met nog 17 dagen tot de Brexit op 29 maart is de kans op een Brexit zonder deal aanzienlijk verhoogd." De voorbereidingen voor een No Deal worden dan ook voortgezet, laat ook Michael Barnier, Brexit-onderhandelaar voor de EU, weten.

The EU has done everything it can to help get the Withdrawal Agreement over the line. The impasse can only be solved in the #UK. Our “no-deal” preparations are now more important than ever before.

— Michel Barnier (@MichelBarnier) March 12, 2019

Tory-backbencher Rees-Mogg aan het woord

Jacob Rees-Mogg, Tory-backbencher en Brexiteer, vertelt nu buiten voor Westminster waarom hij tegen heeft gestemd: "Het probleem met de deal was dat het geen totale scheiding van het EU garandeerde."

Tot vanmiddag was het spannend hoe de European Research Group onder leiding van Rees-Mogg zou stemmen. De groep bestaat uit zo'n zeventig Tories, een behoorlijk machtig blok dus. Zij hopen op een No Deal-Brexit. Maar door vanavond tegen te stemmen, heeft Rees-Mogg ook een risico genomen. Als een harde Brexit morgen wordt verworpen en het tot uitstel komt, is het mogelijk dat Brexit helemaal niet meer van de grond komt.

Jacob Rees-Mogg: "Many people who supported Remain have accepted the result, and are willing to see us leave"

Leading Tory Brexiteer says the "moral authority of 17.4 million people who voted Leave" means MPs must still find a way to deliver #Brexithttps://t.co/Zz9ah23BQ5 pic.twitter.com/JsQJeHAfyP

— BBC Politics (@BBCPolitics) March 12, 2019

Hoe moet het morgen verder?

Politieke commentatoren in het VK vragen zich nu af: hoe gaat de premier morgen zelf stemmen, als de vrije stemming over het No Deal-scenario ter tafel komt? Tijdens haar korte speech net waarschuwde ze al voorzichtig voor de "mogelijke schade" die een No Deal-Brexit kan doen. "Ik heb het persoonlijk moeilijk met deze keuze", zei ze vanavond.

Media gaan er nu voor nu al vanuit dat het Lagerhuis niet akkoord gaat met een No Deal-Brexit, wat betekent dat we naar donderdag vooruit moeten blikken: wel of geen uitstel?

Ook rijst de vraag waarom May nog niet is opgestapt, nu ze twee keer zo fors heeft verloren. Volgens de BBC heeft May zich totaal vastgebeten in de Brexit, en is ze vastbesloten om de uitslag van het referendum te honoreren.

Tory-kopstuk: de deal was niet perfect, wel stap in de richting

De machtige Graham Brady, voorzitter van het comité van backbenchers bij de Tories, is nu aan het woord: "Het wordt nu een lastige situatie. Ik heb vanavond de regering gesteund, niet omdat het akkoord perfect was maar het was wel een goede stap in de richting. Het wordt tijd dat we het land de zekerheid geven waar het behoefte aan heeft."

Corbyn is duidelijk: akkoord is dood

Oppositieleider Corbyn nu: "Deze stemming laat zien dat dit akkoord dood is. Maar Labour heeft al een voorstel voor een alternatief gedaan, en dat alternatief zullen we opnieuw naar voren schuiven."

Corbyn hamert weer op de 'zachte Brexit' die hij eerder heeft voorgesteld, en waarvan hij nu zegt dat er "misschien een meerderheid voor te vinden is". No Deal moet volgens Corbyn van tafel en hij noemt nog maar eens subtiel dat nieuwe verkiezingen ook mogelijk zijn. De oppositieleider rept echter met geen woord over een tweede referendum.

Corbyn wrijft de nederlaag erin en suggereert nieuwe verkiezingen (voor iedereen die dacht dat hij zich écht achter een tweede referendum zou scharen, uhuh)

— John Hoogerwaard (@HoogerJ) March 12, 2019

Morgen wordt er gestemd over uittreden zonder deal

De stemming morgen is een 'free vote', dat betekent dat de whips niet in actie komen om het stemgedrag van parlementariërs te sturen.

May licht haar verlies nu toe

Een extreem schorre May staat nu op. Ze lijkt haar speech vooraf uit te hebben geschreven en herhaalt nogmaals: mijn deal was de beste en de enige deal mogelijk. Ook herhaalt ze nogmaals haar belofte om later deze week opnieuw te stemmen over een No Deal en eventueel over uitstel.

Mays deal is opnieuw verworpen

Mays akkoord is zojuist weer verworpen, met 391 stemmen tegen. 242 parlementariërs stemden voor. Dat betekent dat het akkoord dit keer is weggestemd met een verschil van 149 stemmen. May spreekt nu voor een volgepakt Lagerhuis. Volgens de BBC zijn alle 650 Lagerhuisleden binnen om te luisteren.

En zo zag het er in de Commons net uit

In de aparte stemkamers wordt niet gefilmd, we weten dus niet hoe het er daar nu aan toe gaat. Via Twitter verscheen toch een foto van de lobby waar voor 'No' gestemd wordt:

I can safely say the no lobby is absolutely rammed.... the PM is about to face another huge defeat. #Brexit #BrexitShambles pic.twitter.com/tRywgG4y1e

— Hannah Bardell 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿🏳️‍🌈 (@HannahB4LiviMP) March 12, 2019

Opvallend: in de live-uitzending van de BBC wordt al gespeculeerd over hoelang uitstel van de Brexit maximaal mag duren. Om 20.15 uur meer.

Het Lagerhuis begint met stemmen

Het Lagerhuis is - net zoals in januari - weer helemaal vol. De parlementariërs verlaten nu de zaal van de Commons om zich naar aparte kamers te begeven. Daar registreren ze hun stem: voor of tegen? Het stemproces zelf duurt ongeveer vijftien minuten, de uitslag komt daarna direct binnen. Op de valreep deed Brexit-minister Stephen Barclay zojuist nog een oproep aan het Lagerhuis om May te steunen.

Keir Starmer, die het Brexit-dossier doet voor oppositiepartij Labour, haalde nog even flink uit: het akkoord is een "rampzalige mislukking".

Wordt het verschil kleiner?

Bij de stemming over Mays Brexit-akkoord in januari, stemden 432 parlementariërs tegen en 202 voor. Het lijkt erop dat dat immense verschil van 230 stemmen vanavond iets minder zal zijn, maar of het genoeg is...

Britse media speculeren al de hele dag over de stemming van vanavond. Volgens de laatste peiling van The Telegraph wordt de deal met 150 stemmen verschil verworpen.

Twitter avatar christopherhope Christopher Hope BREAKING David Davis MP WILL back Theresa May's deal tonight. This is a major win for the Prime Minister.
But it won't be enough. Senior Government figure says they expect the deal to be voted down by a majority of nearly 150.

'Een opgepoetste drol'

De stemming gaat over ongeveer een kwartier van start. Er worden vanavond geen amendementen behandeld en vooralsnog lijkt er geen sprake van vertraging – wat in het Lagerhuis nog wel eens wil gebeuren. Dat zou kunnen betekenen dat we voor 20.30 uur al weten of Mays akkoord er doorheen is.

Het commentaar van de parlementariërs wordt nu feller. "Een opgepoetste drol", noemde Conservatief Steve Double Mays deal. "Maar het is misschien de best mogelijke drol die we kunnen krijgen."

Misschien wel de meest luidruchtige Brexiteer van allemaal deed ook een duit in het zakje. Boris Johnson noemde het akkoord vanavond "een schort van blaadjes", dat May en Geoffrey Cox - "net zoals Adam en Eva" - aan elkaar genaaid hebben, maar dat weinig doet "om te verhullen dat het beschamend en vernederend is."

Boris Johnson compares Theresa May and Geoffrey Cox to Adam and Eve, saying "they have sewed an apron of figleaves that does nothing to conceal the embarrassment and the indignity of the UK" #BrexitVote latest: https://t.co/YtMFsrWyO7 pic.twitter.com/mhC3PprSGC

— BBC Politics (@BBCPolitics) March 12, 2019

Wat is dat toch met dat orrrrrderrr?

"Orrrrrder! Orrrderrrrr!!" Speaker John Bercow zal het vanavond ongetwijfeld meer dan eens door het Lagerhuis schreeuwen. Sinds het gesteggel rond de Brexit gaan filmpjes van zijn opvallende manier het Lagerhuis tot de orde te roepen de hele wereld over. Hij heeft zelfs een kat die Order heet.

In een video legt de voorzitter van het Britse Lagerhuis uit waarom 'order' zo belangrijk voor hem is. "Het gebruik van dit woord is letterlijk een signaal naar een parlementslid."

Bercow voegt wel toe dat debatten als de Brexitstemming en het vragenuurtje met de premier niet representatief zijn voor zijn werk.

"Tijdens het vragenuurtje moet ik soms wel vier, vijf, zes, tien keer of meer vragen om orde. De meeste dagen is dat niet het geval. Vanochtend bijvoorbeeld zat ik het huis voor en was het niet nodig om te interrumperen of iemand af te kappen, want iedereen gedroeg zich voorbeeldig. Ik zou willen dat dat vaker zo was."

 

Twitter avatar HouseofCommons UK House of Commons Keeping order in the House of Commons Chamber is a key part of the Speaker's role. Watch him explain how he does this: https://t.co/jPI2CKTVOg

Demonstranten verzamelen bij het parlementsgebouw

Voor- en tegenstanders van de Brexit verzamelen dinsdag bij het parlementsgebouw, waar vanavond gestemd wordt over Mays Brexit-deal. Foto Henry Nicholls/Reuters
Tegenstanders van de Brexit, die vragen om een tweede referendum, staan met protestborden en Euroese vlaggen buiten het parlementsgebouw. Foto Tolga Akmen/AFP
Brexiteers schuilen onder plastic zeil buiten het parlementsgebouw in Londen. Foto Neil Hall/EPA
Demonstranten bij het parlement. Foto Neil Hall/EPA
Reactie premier Rutte Ook de Nederlandse premier Mark Rutte betreurt de uitkomst van de stemming, laat hij weten op Twitter. Hij schaart zich achter de verklaring van Tusk, die hij bijna letterlijk overneemt. Wel voegt hij toe dat het Nederlandse kabinet "keihard" blijft werken om de gevolgen van een eventuele No Deal voor Nederland en Nederlanders die in het VK wonen en werken zo veel te beperken. [tweeted]https://twitter.com/MinPres/status/1105562214847660034[/tweeted]

Wat zijn de scenario's voor vanavond?

De stemming van vanavond kan twee kanten op, maar die uitkomsten kunnen weer verschillende consequenties hebben. De Britse media zijn het er vooralsnog over eens dat het akkoord het net als in januari niet gaat halen, maar hieronder toch een overzicht van de mogelijke scenario’s.

1) De deal sneuvelt – opnieuw. In dat geval komt het parlement morgen en overmorgen weer bij elkaar. Woensdag volgt in dat geval een stemming over het No Deal-scenario: is een harde Brexit voor het parlement acceptabel? Zo niet, dan wordt donderdag gestemd over uitstel van de Brexit. Is er óók geen meerderheid voor uitstel, dan blijft de Brexit vooralsnog muurvast zitten.

Los van wat er deze week agendatechnisch gezien gebeurt als de deal sneuvelt, is het denkbaar dat het draagvlak voor een tweede referendum toeneemt. Eerder gaf oppositiepartij Labour al aan bereid te zijn een tweede stembusgang eventueel te steunen.

2) De deal haalt het – net. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar toch druppelden dinsdag berichten binnen over parlementariërs die in januari tegen stemden, maar deze ronde wel bereid zijn om met May mee te gaan. Volgens The Guardian zouden dat er nu 23 zijn. Maar dat betekent niet dat MP's ineens op de hand van May zijn vanwege haar onderhandelingswerk in Brussel: veel parlementariërs vrezen juist een chaotische No Deal.

Theresa May didn't get the two things she wanted most when she secured a revised Brexit deal https://t.co/0Sex9XH9yj pic.twitter.com/MeydzqpIjF

— Bloomberg Brexit (@Brexit) March 12, 2019

Uit een verse peiling van Yougov van dinsdag bleek dat 33 procent van de Britten voor een tweede referendum is, als Mays deal het vanavond niet haalt. 37 procent heeft in dat geval liever dat het VK zonder deal uittreedt. De overige 17 procent wil dan uitstel. In totaal werden 2.000 Britten ondervraagd. Dat is maar een kleine groep, maar het illustreert wel dat het VK vooralsnog verdeeld is.

Op steun van oud-premier Tony Blair kon May dinsdagavond in ieder geval niet rekenen. Volgens het voormalig kopstuk van Labour is het “behoorlijk duidelijk” dat Mays deal vanavond sneuvelt.

It's "pretty clear" that Theresa May will lose the latest Brexit vote shortly and then "we're in a big mess," Tony Blair says https://t.co/gExydS6MeY pic.twitter.com/iNWCOysYgD

— Bloomberg Brexit (@Brexit) March 12, 2019

Hoe staat het ervoor?

Vooralsnog lijkt het erop dat het akkoord van premier May het vanavond weer niet gaat redden. Evening Standard, een gratis dagblad dat in en rondom Londen wordt verspreid, opent vanmiddag met het aanstaande verlies van de premier.

Our second edition ⁦@EveningStandard⁩: May set to lose pic.twitter.com/XoH83VSRH1

— George Osborne (@George_Osborne) March 12, 2019

Bij de stemming in januari werd het Brexit-akkoord van May verworpen met een forse meerderheid: 432 tegen en 202 voor. Onder de tegenstemmers waren 118 leden van haar eigen Conservatieve partij en ook tien leden van de Noord-Ierse gedoogpartner (DUP). De premier moet vanavond dus 116 stemmen zien te winnen. Dat lijkt niet te gaan gebeuren. Meerdere belangrijke partijen hebben al laten weten de aanpassingen aan de deal niet genoeg te vinden.

Toch is er ook een klein beetje hoop voor May. Volgens The Guardian kan de premier vanavond in ieder geval op de steun van twaalf Tories rekenen die januari - tijdens de eerste stemronde - nog tegen stemde. Een van hen zou de machtige Graham Brady zijn, voorzitter van het comité van backbenchers bij de Tories. Skynews bericht dat er veertien Conservatieven geswitcht zouden zijn.

Geen amendementen, stemming om 20.00 uur

Naar verwachting begint de stemming vanavond om 20.00 uur (Nederlandse tijd). Er worden geen amendementen behandeld, wat betekent dat binnen een kwartier na aanvang al duidelijk kan zijn of het Lagerhuis zich dit keer wel achter May schaart. Gebeurt dat, dan treedt het VK 29 maart aanstaande uit op de voorwaarden die May in Brussel heeft afgesproken. Is het parlement tegen, dan zijn woensdag en donderdag cruciaal. Dan wordt er namelijk gestemd over de vervolgopties.

Noord-Ierse DUP gaat tegenstemmen

De gedoogpartner van Mays minderheidskabinet, de Noord-Ierse DUP, heeft verklaard niet voor haar Brexit-deal te zullen stemmen vanavond. Net als de Brexiteers in haar eigen fractie, is ook de DUP niet tevreden over de toezeggingen die de premier in Brussel heeft gekregen. Nu May deze twee belangrijke partners niet meekrijgt, dreigt een flinke afstraffing bij de stemming in het Lagerhuis. Dat gevaar wordt versterkt omdat veel kritische Tory-Lagerhuisleden naar het standpunt van de Noord-Ierse partij over de backstop kijken om vervolgens het eigen stemgedrag te bepalen.

Volgens de leider van de Democratic Unionist Party, Arlene Foster, heeft May te weinig bereikt als het gaat om het aanpassen van de backstop, de noodoplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. De DUP wil onder meer dat die backstop eenzijdig door het Verenigd Koninkrijk kan worden opgezegd, maar die toezegging is in Brussel niet behaald.

Negatief stemadvies over Brexit-deal van Brexiteers binnen Conservatieve fractie

Het grootste blok van Brexiteers binnen de Conservatieve fractie, de European Research Group, adviseert om dinsdagavond tegen Mays Brexit-deal te stemmen. De toezeggingen die de premier maandagavond in Brussel bedongen heeft, zijn voor deze club van circa zeventig Lagerhuisleden niet genoeg, zo blijkt uit hun eigen juridisch advies.

Twitter avatar hzeffman Henry Zeffman ERG “star chamber” comes out against the deal https://t.co/epTrosF1to

Vanmiddag liet de belangrijkste juridisch adviseur van de regering, Geoffrey Cox, al weten dat de onderhandelingen met Brussel geen nieuwe harde garanties hebben opgeleverd over de backstop. Deze noodoplossing, die de grens tussen Ierland en Noord-Ierland onzichtbaar moet houden, is voor de ERG in de huidige vorm onverteerbaar. Omdat er geen einddatum aan de backstop zit, zijn de Brexiteers bang dat het Verenigd Koninkrijk door de EU eindeloos gevangen kan worden gehouden.

De ERG-Lagerhuisleden blokkeren Mays deal daarom al maanden en hoopten dat de premier in Brussel concrete aanpassingen aan de backstop zou bedingen. Maar net als Cox concludeerde ook de club advocaten die de ERG bij elkaar heeft gebracht, de zogeheten Star Chamber, dat dit niet is gelukt. Ook heeft May geen garanties kunnen bedingen dat het VK eenzijdig uit de backstop zou kunnen stappen, een andere vurige eis van veel Brexiteers.

De steun van de ERG is essentieel voor het aannemen van Mays deal door het Lagerhuis, aangezien vrijwel de volledige oppositie heeft gezegd tegen te zullen stemmen.

'Aanpassingen Brexitdeal veranderen niets aan backstop'

Geoffrey Cox, de hoogste juridisch adviseur van de Britse regering, zegt dat de aanpassing van premier May aan haar Brexitdeal geen mogelijkheid biedt om de backstop eenzijdig op te zeggen. Dit advies is een tegenslag voor May, die volhield dat dit wel een mogelijkheid was en zo de pro-Brexiteers in het Lagerhuis wilde overtuigen later vandaag voor haar deal te stemmen.

Wel "verminderen de wijzigingen het risico dat het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd en onvrijwillig kan worden vastgehouden" in de douane-unie met de EU, aldus Cox.

De backstop is een noodoplossing die bepaalt dat de Iers/Noord-Ierse grens tot nader order niet dicht gaat als het de EU en het VK niet op tijd lukt om een handelsakkoord te bereiken. Volgens Cox heeft het Verenigd Koninkrijk met het nieuwe plan geen “internationaal juridisch instrument” om zonder goedkeuring van de EU uit de regeling te komen.

NRC-correspondent Melle Garschagen vraagt zich af of May haar deal nog kan redden:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Juridisch advies van Geoffrey Cox is niet mals voor May. Samengevat: iets beter, maar nog steeds grote risico’s. Dat is geen opening voor Tories om zich achter de deal te scharen. Is dit de doodsteek voor May? https://t.co/tDT4LRdVK8

Game over pic.twitter.com/mjyfWLVFuZ

— Tim Shipman (@ShippersUnbound) March 12, 2019

Na de verklaring van Cox zakte de pond direct meer dan 1 procent ten opzichte van de dollar.

Twitter avatar markets Bloomberg Markets British pound drops as Attorney General says legal risk of Brexit deal remains unchanged
https://t.co/kkb37ITtbG https://t.co/GjHgL7a7Fc

 

Lees ook: May en Juncker passen Brexit-deal aan met ‘aanvullende verklaring’

Welkom in een nieuw Brexitblog

Komt er deze week dan eindelijk meer duidelijkheid rondom het uittredingsproces van het Verenigd Koninkrijk uit de EU? Het eerste Brexit-akkoord van premier Theresa May met de EU werd in januari door het Britse Lagerhuis met grote meerderheid weggestemd. Dinsdagavond legt ze na nieuwe onderhandelingen met de EU het enigszins aangepaste akkoord opnieuw voor aan het Britse Lagerhuis.

Als het Brexit-akkoord dinsdag opnieuw wordt verworpen, stemt het Lagerhuis woensdag over het uitsluiten van No Deal. Daarover bleek eerder al dat een meerderheid van de parlementariërs geen Brexit wil zonder akkoord. Als een No Deal inderdaad verworpen wordt, wordt vervolgens donderdag gestemd over het uitstellen van de Brexit. Vooralsnog staat de Brexit gepland op 29 maart, dus daar is wel haast bij geboden.

Lees hier het vorige Brexitblog terug