Wielrennen

Dylan Groenewegen sprint naar zege in eerste etappe van Parijs-Nice

Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen Foto EPA

Dylan Groenewegen heeft zondag de eerste etappe van Parijs-Nice gewonnen. In de rit over 138 kilometer, met zowel de start als de finish in Saint-Germain-en-Laye, hield de Nederlandse renner van Jumbo-Visma de Australiër Caleb Ewan net achter zich. De Nederlander Fabio Jakobsen kwam als derde over de streep.

Het verschil was weliswaar minimaal, maar sprinters weten zelf vrijwel altijd wie als eerste het wiel over de finish heeft gedrukt. „Een millimeter is genoeg”, lachte Groenewegen, die zelf ook geen twijfel had gekend. „Caleb kwam heel dichtbij, maar ik wist dat ik gewonnen had.”

De openingsetappe van Parijs-Nice werd verreden onder zware omstandigheden. „Het was een zware dag en een harde finale”, zei Groenewegen, wiens ploegmaten in de slotfase nog achter de ontsnapte Belg Philippe Gilbert aan moesten. De sprinters zijn dit jaar goed vertegenwoordigd in Parijs-Nice, met onder anderen ook de Duitser Marcel Kittel, de Italiaan Sonny Colbrelli, de Fransman Arnaud Démare en de Ier Sam Bennett. Maandag en dinsdag hebben ze nieuwe kansen, met nog eens twee vlakke ritten.

De Australiër Michael Matthews (Sunweb) viel op de eerste dag meteen uit na een valpartij. Parijs-Nice duurt tot en met komende zondag. (ANP)