Verdachte van moord op halfbroer Kim Jong-un vrijgelaten

De 26-jarige Indonesische vrouw werd ervan verdacht op de luchthaven van Kuala Lumpur een zenuwgas in het gezicht van Kim Jong-nam te hebben gespoten. De rechter heeft de aanklachten tegen haar laten vallen.

De Indonesische Siti Aisyah, is maandag vrijgelaten. De rechter in Maleisië heeft de aanklachten tegen haar laten vallen.
De Indonesische Siti Aisyah, is maandag vrijgelaten. De rechter in Maleisië heeft de aanklachten tegen haar laten vallen. Foto Yam G-Jun/AP

Maleisië heeft een van de twee verdachten van de moord op de halfbroer van Kim Jong-un maandag vrijgelaten. De rechtbank heeft de aanklachten tegen de 26-jarige Indonesische Siti Aisyah laten vallen. Dat meldt persbureau Reuters. Siti Aisyah werd samen met een 30-jarige Vietnamese vrouw verdacht van de moord op Kim Jong-nam, halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, in 2017. Ze zouden op de luchthaven van Kuala Lumpur het zenuwgas VX in zijn gezicht hebben gespoten.

De twee vrouwen hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn. Ze beweerden in de veronderstelling te zijn dat de actie deel uitmaakte van een grap voor een verborgen camera. Na haar vrijlating zei Siti Aisyah: “Ik ben verrast en erg blij. Ik had het niet verwacht.”

De rechtbank heeft het besluit niet toegelicht. Volgens Indonesië is de vrijlating het gevolg van een jarenlange lobby van het land. Volgens een verklaring van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken werd ze “misleid en besefte ze helemaal niet dat ze gebruikt werd door de Noord-Koreaanse inlichtingendienst”.

Lees ook dit portret van Siti Aisyah: Was ze goedgelovig, of een Noord-Koreaanse spion?

Donderdag gaat het proces verder. De advocaat van de andere verdachte, Doan Thi Huong, zal naar verwachting de rechter verzoeken ook alle aanklachten tegen haar te laten vallen. De twee vrouwen waren de enige verdachten in hechtenis. Op de dag van de moord ontvluchtten vier Noord-Koreaanse mannen het land.

Samenzwering

De vrijlating komt als een verrassing. In augustus oordeelde de rechtbank nog dat er voldoende bewijs was tegen de twee vrouwen om de zaak voort te zetten. Volgens de rechter was er sprake van een “goed georganiseerde samenzwering” tussen de twee vrouwen en vier Noord-Koreaanse mannen om Kim Jong-nam te vermoorden. Het proces zou maandag worden hervat nadat het in januari werd uitgesteld.

De Verenigde Staten concludeerden in maart vorig jaar dat Noord-Korea achter de moordaanslag zat. De VS kondigden vervolgens nieuwe sancties af tegen Pyongyang als vergelding voor de misdaad. Kim Jong-nam was de oudste zoon van de vorige leider van het land, Kim Jong-il. Hij woonde sinds 2003 in het Chinese gokparadijs Macau en zei in interviews dat hij Kim Jong-un te jong en onervaren vond als leider.

Lees ook: Kims halfbroer was niet machiavellistisch genoeg