Russische atleten blijven zeker tot juni geschorst

Russische sporters blijven zeker tot en met juni van dit jaar verbannen van de internationale atletiekbanen. Dat heeft de internationale atletiekfederatie IAAF maandag in de Qatarese hoofdstad Doha besloten.

Zodra de Russische atletiekunie RUSAF voor juni alle uit de dopingkwestie voortvloeiende onkosten – zo’n twee miljoen euro – heeft betaald en de IAAF beschikking krijgt over de database van dopingmonsters die het Russische dopinglaboratorium onlangs aan het wereldantidopingbureau WADA heeft overgedragen, kan er sprake zijn van vrijgave van atleten. Zij hoeven dan niet langer als neutrale sporters aan te treden, maar kunnen officieel voor hun land uitkomen. Bij de WK atletiek in Doha in september zal dan voor het eerst sinds 2015 weer de Russische vlag bij een groot kampioenschap wapperen.

Het Nederlandse IAAF-bestuurslid Sylvia Barlag verwacht dat in juni de rehabilitatie van de Russische atleten voltooid kan worden, tenzij uit de database bij WADA blijkt dat er op nog grotere schaal dan bekend met doping is gemanipuleerd. Voor de betaling aan de IAAF verwacht Barlang dat de Russische president Vladimir Poetin „wel wat flappen uit zijn achterzak zal trekken.”

De schorsing van de Russische atletiekbond vloeit voort uit de grootschalige dopingfraude tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Niet alleen wintersporters, maar in vrijwel alle andere takken van sport bleken Russen grootschalig doping te gebruiken. De IAAF houdt sindsdien als enige sportfederatie vast aan een schorsing van Russische sporters, zij het dat atleten die aantoonbaar schoon zijn onder neutrale vlag aan internationale wedstrijden mogen meedoen.

Barlag maakt deel uit van de zogeheten antidoping review board, een driehoofdige commissie van de IAAF die beoordeelt welke Russische atleten niets met doping te maken hebben en gerechtigd zijn als neutrale atleet te starten. Zij verwacht dat de komende maanden de laatste plooien worden gladgestreken en Rusland in Doha met een eigen team aan de WK kan meedoen, maar dan wel met atleten die door de commissie van Barlag zijn gescreend.