kernwapens

Expert op basis van foto's: Noord-Korea bereidt vermoedelijk lancering van een raket voor

Satellietbeelden van een fabrieksterrein in de buurt van Pyongyang laten zien dat Noord-Korea mogelijk bezig is met de voorbereiding van een raketlancering. Dat meldde de Amerikaanse radiozender NPR op basis van de analyse van een kernwapenexpert. Op de beelden zijn onder meer voertuigen, treinwagons en twee bouwkranen te zien. Ze staan op de bouwplaats Sanumdong, waar de Noord-Koreanen in het verleden intercontinentale ballistische raketten en satellietraketten in elkaar zetten. Volgens Jeffrey Lewis van het East Asia Nonproliferation Program „is dit echt hoe het eruitziet als de Noord-Koreanen bezig zijn met het bouwen van een raket”. Het kan zowel om een wapen als om een ruimteraket voor mensen of satellieten gaan. Eerder werd al bekend dat de Noord-Koreanen vermoedelijk een oude raketbasis verbouwen. De basis in Tongchang-ri zou permanent ontmanteld worden, maar volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS zijn hun noorderburen het dak en een deur aan het repareren. Op twee andere faciliteiten hebben de Noord-Koreanen hun werkzaamheden wel daadwerkelijk stilgelegd (Reuters.)