Hoger beroep

Hogere celstraffen voor Utrechtse liquidatiebende

Vijf leden van de zogenoemde Utrechtse liquidatiebende zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot ruim veertien jaar cel. Het gerechtshof in Amsterdam acht bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan voorbereiding op moord. In 2015 vond de politie in twee opslagruimtes in Nieuwegein zeker honderd wapens en munitie. Ook werd een boekhouding aangetroffen waarin inkomsten en uitgaven van drugshandel werden verantwoord. De criminele bende was „duurzaam en goed georganiseerd”, aldus het hof. Het OM noemde de organisatie „een crimineel uitzendbureau voor moord op bestelling”. De straffen vallen een stuk hoger uit dan die van de rechtbank in 2016. Toen werden celstraffen opgelegd tot acht jaar, waarop het OM in hoger beroep ging. (NRC)