Eredivisie

Ajax doet zijn plicht tegen Fortuna Sittard, koploper PSV maakt evenmin fouten

Vijf dagen na de spectaculaire zege op Real Madrid in de Champions League heeft Ajax in de eredivisie aan zijn verplichtingen voldaan. Voor eigen publiek werd Fortuna Sittard zondag verslagen (4-0), waardoor Ajax woensdag de achterstand op koploper PSV tot twee punten kan verkleinen. Mits het de uitgestelde wedstrijd tegen PEC Zwolle wint.

De spelers en supporters waanden zich op een soort afterparty in de Johan Cruijff Arena, waar voorafgaand aan het duel met Fortuna de vier goals tegen Real op de grote schermen in het stadion werden getoond. De spelers van Ajax waren er in geslaagd zich op te laden voor het duel met de nummer veertien van de eredivisie. Ajax speelde vooral in de eerste helft gedreven en kwam na vier minuten op 1-0 door Dusan Tadic. Gelet op de hachelijke momenten voor het eigen doel mocht Fortuna niet mopperen dat het met een 2-0 achterstand (goal van David Neres) de rust inging. Dankzij doelpunten van opnieuw Neres en Tadic, zijn achttiende van dit seizoen in de eredivisie, evenaarde Ajax een oud record uit de eredivisie. De club heeft nu net als in 1967 in zes thuisduels op rij minimaal vier keer gescoord.

PSV won zaterdag in eigen stadion tegen hekkensluiter NAC Breda zonder groots te spelen: 2-0. Luuk de Jong opende in de vijfde minuut de score met zijn 21ste competitietreffer. Invaller Donyell Malen maakte in de 71ste minuut de 2-0. Trainer Mark van Bommel was niet tevreden over het veldspel van zijn ploeg. „We begonnen goed, maar daarna liet de technische uitvoering ons in de steek.”

Feyenoord verzuimde zondag om uit te lopen op AZ, dat bij PEC Zwolle op 0-0 was blijven steken. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kwam tegen Vitesse niet verder dan 1-1. Orkun Kökcü zette Feyenoord op voorsprong, maar in de beginfase van de tweede helft liet de nummer drie van de eredivisie zich verrassen. Cuco Martina verdedigde niet goed uit en schoot de bal tegen Mohammed Dauda aan: 1-1. (NRC)