Brieven

censuur

Duizenden Russen demonstreren tegen plannen om internet te reguleren

Duizenden Russen hebben in het weekend geprotesteerd tegen plannen internet strenger te reguleren. De Russische overheid wil het Russische deel van internet, ‘Runet’, kunnen loskoppelen van het wereldwijde web . Volgens de overheid kan de maatregel nodig zijn om Rusland in geval van nood te beschermen tegen een cyberaanval. De demonstranten zien in de maatregel een poging tot censuur. Rusland poogt al langer internet te controleren. Zo kunnen burgers worden vervolgd voor het liken van berichten op sociale media en moeten bedrijven berichtenverkeer twee jaar bewaren. . In 2015 werden bedrijven verplicht alle telecommunicatie op te slaan voor een periode van twee jaar, een moeilijk uitvoerbaar plan dat op veel verzet stuitte van internetproviders en het bedrijfsleven. In veel gevallen is internetwaakhond Roskomnadzor de motor van regelgeving. Volgens de demonstranten waren 15.000 mensen op de been, de politie hield het op de helft. Volgens oppositie-politici werden arrestaties verricht, de politie wilde dat niet bevestigen. (Reuters).