Brieven

Brieven 11/3/2019

Ochtendkrant

Klassieke lezers?

In het lezenswaardige vraaggesprek met hoofdredacteur Peter Vandermeersch stelt hij dat de klassieke NRC–lezers (merendeels ouderen) de krant ’s middags willen ontvangen (Het is een ongelofelijk eenzaam vak, 2/3). Dat vraag ik mij af. Zelf behoor ik tot de categorie ouderen, en ik lees de krant ’s morgens na het ontbijt, dus meer dan een half etmaal nadat hij is bezorgd. ’s Avonds lees ik geen krant, dan lees ik een boek. Ik kan mij niet herinneren dat NRC mij ooit heeft gevraagd waar mijn voorkeur naar uitgaat. Wat let een middaglezer de ochtendkrant enkele uren te laten liggen? Ik neem aan dat die ouderen nog over voldoende aanpassingsvermogen beschikken om dat aan te kunnen. Bovendien is het bezorgen van een ochtendkrant goedkoper, ook een punt van belang als je bedenkt dat NRC, in de jaren dat ik deze krant lees, ongeveer 40 procent duurder is geworden. NRC ochtendkrant? Gewoon doen!

F1-race Zandvoort (1)

Onacceptabel

Met verbazing en toenemende ergernis las ik het artikel over de oproep van Michael van Praag, voorzitter van De Nederlandse Sportraad, om een grand prix in Zandvoort mogelijk te maken. „Het is Zandvoort of niet”, aldus van Praag. Niet, zeg ik dan. Hoe is het mogelijk dat bij zoveel zorg over ons milieu, op vlak van lawaai, luchtverontreiniging, opwarming van de aarde, zorgen om energiegebruik, de Sportraad het bedenkt om zich sterk te maken voor het naar Nederland halen van de Formule 1? Een slecht idee voor Nederland en voor omwonenden. De overlast die omwonenden nu al ervaren is onacceptabel.

F1-race Zandvoort (2)

Desastreus

Graag wil ik mijn verbazing en verontwaardiging uiten over het feit dat NRC ruimte biedt voor een pleidooi voor het houden van F1–races in Nederland. Eerder publiceerde de krant over dure, benzineslurpende auto’s, publicaties die al ter discussie stonden (Vakantiepost: leestijd, dure auto’s en het vertrek van de hoofdredacteur, 23/2). Het verbaast me dat de krant toch weer aandacht geeft aan een mogelijke activiteit die een zware wissel zou trekken op het milieu in ons land. Een krant dient keuzes te maken en ik zou willen dat de NRC vooral aandacht besteedde aan de desastreuze ontwikkelingen in het klimaat. Ik wens noch Zandvoort, noch Assen deze activiteit toe, en hoop dat eventuele bezoekers aan F1-races in plaats hiervan zullen genieten van de prachtige natuur die de twee circuitlocaties nu nog omringt.

Verkiezingsdebat

Een lage opkomst

Wie haalt het in zijn hoofd om een debat te organiseren met lijsttrekkers die niet op het stembiljet staan (Bekvechten over van alles, behalve over de provincie, 8/3)?

Als ik ga stemmen op een kandidaat voor de Provinciale Staten, wil ik informatie over wat er speelt in mijn provincie. En ik zou willen weten wat kandidaten van plan zijn te gaan doen bij de getrapte verkiezingen voor leden van de Eerste Kamer. Het is een van de twee: of we laten alles zoals het is, maar dan leggen we de verkiezingen ook goed uit, of er komen afzonderlijke verkiezingen voor de Provinciale Staten en rechtstreekse verkiezingen voor de Eerste Kamer, met namen waar je een kruisje bij kunt zetten. Media die op deze weg doorgaan, zijn medeplichtig aan een lage opkomst en afkalvend vertrouwen in de democratie.