Tienduizenden mensen in Amsterdam op de been voor klimaat

Ondanks de regen stond de Dam in de hoofdstad zondagmiddag vol. De mars is een initiatief van onder meer Greenpeace en Oxfam Novib.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Tienduizenden mensen hebben zondag meegelopen met de klimaatmars in Amsterdam. De organisatie achter de mars schatte het aantal deelnemers op 40.000. De demonstratie ging om 13.00 uur van start op de Dam. Via het Rokin en de Vijzelgracht liepen de demonstranten in de stromende regen naar het Museumplein.

Lees ook: Voor ontkenners en twijfelaars zijn de gortdroge feiten niet genoeg

Ondanks de drukte was de sfeer volgens een woordvoerder van de gemeente goed. Rond 15.00 uur ‘s middags waren er geen ongeregeldheden geweest, stelt de politie. Wel begonnen de demonstranten eerder dan gepland aan de route omdat het op de Dam te druk werd. De mars was een initiatief van een aantal organisaties, waaronder Milieudefensie, Greenpeace en Oxfam Novib. Doel van de demonstratie is om aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek, zowel bij de politiek als het bedrijfsleven.

De demonstratie werd afgetrapt door cabaretier Claudia de Breij en rapper-zanger Typhoon. Heleen de Coninck, klimaatwetenschapper van het VN-panel IPCC, riep op om de klimaatopwarming niet boven de 1,5 graden te laten uitkomen, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs. Vijftig maatschappelijke organisaties en partijen hadden zich aangesloten bij de protestactie.

NRC-redacteur Mark Duursma was ook bij de mars: