Schulting als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioen shorttrack

Eerder op de middag werd ze al kampioen op de 1.000 meter. Schulting versloeg Choi Min-jeong, de drievoudig wereldkampioene uit Zuid-Korea.

Suzanne Schulting (links) in actie tijdens de halve finale op de 1.000 meter.
Suzanne Schulting (links) in actie tijdens de halve finale op de 1.000 meter. Foto Vassil Donev/EPA

Suzanne Schulting is zondag in het Bulgaarse Sofia als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioen shorttrack geworden. Ze won de afsluitende superfinale over 3.000 meter en eindigde daardoor na vier onderdelen bovenaan het eindklassement. Eerder op de middag werd Schulting al wereldkampioen op de 1.000 meter.

In totaal haalde Schulting 81 punten, 5 meer dan de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong. Het brons was voor Kim Boutin uit Canada met 37 punten. Lara van Ruijven miste het podium nipt: zij eindigde als vierde, met 34 punten.

Op de 3.000 meter versloeg Schulting Choi met een verschil van 0,1 seconde. Ze verstootte haar daarmee van de eerste plek, die de Zuid-Koreaanse nog steeds bezette na Schultings overwinning op de 1.000 meter eerder op zondagmiddag. Ook toen kwam drievoudig wereldkampioen Choi als tweede over de finish.

Lees ook: Goed materiaal in het shorttrack is bijna exacte wetenschap

Schulting begon het WK-toernooi zaterdag met een diskwalificatie in de halve finales van de 1.500 meter. Op de 500 meter finishte ze als derde. Van Ruijven pakte in die race het goud en werd als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioen op een shorttrackafstand.

Vooraf gold Schulting al als topfavoriet om Choi te onttronen als wereldkampioen. Ze won vorig jaar olympisch goud op de 1.000 meter en werd in januari Europees kampioen.