157 doden bij crash Ethiopisch vliegtuig, waarschijnlijk geen Nederlandse slachtoffers

Niemand heeft de ramp overleefd. De oorzaak van de crash, op zo’n vijftig kilometer van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, is nog onbekend.

Reddingswerkers bij de plek van de crash.
Reddingswerkers bij de plek van de crash. Foto EPA/STR

Een toestel van Ethiopian Airlines is zondagochtend bij de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba neergestort. Alle 157 passagiers en bemanningsleden zijn om het leven gekomen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers.

Het vliegtuig, een Boeing 737 MAX, stortte een paar minuten na vertrek uit Addis Abeba neer. Bestemming van de vlucht was de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De oorzaak van de crash is vooralsnog onbekend. Wel had de piloot kort na het opstijgen toestemming gevraagd aan de verkeersleiding om terug te keren.

Over eventuele Nederlandse slachtoffers ontstond na de crash onduidelijkheid. Dat begon met een verklaring van de Keniaanse regering, waarin werd gesproken van vijf Nederlandse passagiers. Ethiopian Airlines verspreidde later een lijst met nationaliteiten van inzittenden, waarop geen Nederlanders stonden. Aan boord waren passagiers van 35 nationaliteiten, onder wie 32 Kenianen, 18 Canadezen en 9 Ethiopiërs. Onder de doden zijn ook minstens 12 medewerkers van de VN.

Het verongelukte toestel was in november opgeleverd. Het vliegtuig was ongeveer vijftig kilometer van de Ethiopische hoofdstad verwijderd toen het om 08.44 uur (lokale tijd) crashte. Volgens de topman van Ethiopian Airlines waren er voorafgaand aan de vlucht geen problemen bekend met het toestel. De Verenigde Staten sturen een afvaardiging om de toedracht van het ongeluk te helpen onderzoeken.

Lees ook: Elf vreselijke minuten voor de piloten van Lion Air

Tweede fatale ongeluk met Boeing 737 MAX

Een andere 737 MAX stortte vorig jaar in de Javazee bij Indonesië neer. Alle 189 inzittenden kwamen toen om het leven. Het onderzoek naar dat incident loopt nog, maar voorlopige conclusies wijzen uit dat het automatische beveiligingssysteem van het toestel de besturing steeds overnam en een daling inzette. Piloten probeerden tientallen keren het vliegtuig weer omhoog te krijgen. Via Twitter zegt Boeing op de hoogte te zijn van het incident in Ethiopië en “de situatie te monitoren”.

Ethiopian Airlines is de grootste luchtvaartmaatschappij van Afrika en staat goed bekend. Vorig jaar vervoerde het bedrijf zo’n 10,6 miljoen reizigers. De laatste grote crash was in 2010.

Via zijn Twitteraccount heeft de Ethiopische premier Abiy Ahmed zijn condoleances overgebracht, zonder verder in details te treden: “Namens de regering en de Ethiopische bevolking wil ik de nabestaanden van de slachtoffers condoleren.” Voor familie en vrienden van de passagiers is een hulplijn opgezet, meldt de BBC.