Ajax wint eenvoudig van Fortuna Sittard: 4-0

Het verschil met koploper PSV bleef op vijf punten staan. Feyenoord kwam eerder op de middag tegen Vitesse niet verder dan een gelijkspel.

Dusan Tadic (rechts) in duel met Branislav Ninaj.
Dusan Tadic (rechts) in duel met Branislav Ninaj. Foto Maurice van Steen/VI Images

Ajax heeft zondag in zijn tweede wedstrijd in vijf dagen tijd geen moeite gehad met Fortuna Sittard. In de Johan Cruijff Arena werd het 4-0. Dusan Tadic en David Neres scoorden ieder twee keer.

Bij Ajax had Kasper Dolberg weer eens een basisplaats in de spits, waardoor Tadic opschoof naar de flanken. De Serviër bracht Ajax binnen de eerste vijf minuten al op voorsprong. Na een klein half uur verdubbelde David Neres de score, door een scherpe voorzet binnen te tikken. Dertig minuten later scoorde de Braziliaan opnieuw, na een knappe individuele actie in het strafschopgebied van Fortuna. De vierde treffer was vijf minuten voor tijd van Tadic.

Door de winst van Ajax blijft het verschil met koploper PSV na dit weekend vijf punten. De Eindhovenaren wonnen zaterdag thuis met 2-0 van NAC Breda. Ajax, dat dinsdag met 4-1 van Real Madrid won in de Champions League, heeft wel één wedstrijd minder gespeeld.

Feyenoord wint weer niet

Feyenoord is zondagmiddag op bezoek bij Vitesse niet verder gekomen dan een gelijkspel. Het werd 1-1, door doelpunten van Orkun Kökçü en Mohammed Dauda. Omdat achtervolger AZ eerder op zondag tegen PEC Zwolle überhaupt niet scoorde (die wedstrijd eindigde in 0-0), blijft Feyenoord derde in de Eredivisie.

Kökçü bracht Feyenoord enkele seconden voor rust op voorsprong in Arnhem. De jonge middenvelder schoot raak na voorbereidend werk van Robin van Persie en Sam Larsson. Vlak na rust kwam Vitesse al op gelijke hoogte, en dat mocht Feyenoorder Curo Martina zich aanrekenen. De Curaçaoënaar schoot knullig tegen Dauda aan, die daardoor uit kon halen en de 1-1 achter Feyenoordkeeper Joris Delle schoot.

Er volgden daarna nog kansen voor zowel Vitesse als Feyenoord, maar beide ploegen scoorden niet meer. Feyenoord heeft nu al drie maanden geen uitwedstrijden gewonnen in de eredivisie. Vitesse staat vijfde op de ranglijst. Het is voor Feyenoord zaak in elk geval de derde positie te behouden. Die geeft recht op een ticket voor de voorrondes van de Europa League.