Veel hinder in zuidelijke provincies door eerste storm van 2019

‘s Middags gold in de zuidelijke provincies enige tijd code oranje vanwege de zeer zware windstoten. In Den Haag werd de City Pier City Loop afgelast.

Wandelaars trotseren zondag de harde wind op het strand van Scheveningen.
Wandelaars trotseren zondag de harde wind op het strand van Scheveningen. Foto Koen van Weel/ANP

Delen van Nederland hebben zondag hinder ondervonden van de eerste officiële storm van het jaar. Bij Vlissingen was er ‘s middags sprake van een gemiddelde van windkracht 9 op de schaal van Beaufort. Het KNMI kondigde code oranje af voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Inmiddels is die waarschuwing weer ingetrokken. Wel is in het hele land nog code geel van kracht.

In Limburg kreeg de brandweer honderden meldingen binnen van omgewaaide bomen en muurtjes en weggewaaide dakpannen. In Geldrop raakte een man gewond doordat een boom op zijn auto belandde. De hardste windstoten werden volgens Weeronline gemeten in Scheveningen (121 kilometer per uur) en in het Limburgse Ell (120 kilometer per uur). In de loop van de middag ging de wind weer iets liggen, maar ‘s avonds kunnen de kustgebieden en het IJsselmeer volgens het KNMI opnieuw te maken krijgen met zware windstoten.

Spoorvervoerder NS heeft in Limburg vanaf 15.00 uur alle treinverkeer stilgelegd. Naar verwachting gaat dat tot maandagochtend duren. In Zeeland werd de Oosterscheldekering afgesloten voor alle verkeer. Vrachtverkeer en auto’s met aanhangers mochten de Zeelandbrug niet meer op.

De jaarlijkse City Pier City Loop bij Den Haag en Scheveningen werd vanwege het onstuimige weer afgelast. De organisatie schreef dat het vanwege de windstoten met snelheden tot 120 kilometer per uur niet verantwoord was de 41.000 lopers van start te laten gaan. De gevoelstemperatuur was bovendien door de combinatie van harde wind en regen erg laag - op het parcours was daarom sprake van “een onverantwoorde situatie”.

Zaterdag raakten al twee mensen gewond als gevolg van de harde wind. In Eindhoven raakte een fietser klem onder een omgewaaide boom. Hij is met een hoofdwond naar het ziekenhuis overgebracht. In Rotterdam kreeg een man een balk van een marktkraam op zijn hoofd, meldt persbureau ANP.