Werkgeversorganisaties willen vervroegd pensioen voor zware beroepen

Dat voorstel doen VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO in De Telegraaf. Ook willen zij af van de boete voor mensen met een zwaar beroep die met vervroegd pensioen gaan.

Voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, Hans de Boer.
Voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, Hans de Boer. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Mensen met zware beroepen moeten recht krijgen op vervroegde AOW. Dat voorstel doen de drie grote werkgeversorganisaties VNO-NCW, LTO-Nederland en MKB-Nederland zaterdag in De Telegraaf.

Het zou onder meer gaan om metaalarbeiders, verpleegkundigen, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs. Zij leveren zware inspanningen voor hun werk of draaien wisselvallige (nacht)diensten. Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, stelt in De Telegraaf voor een lijst te maken met zware beroepen. De werkgevers geven Oostenrijk als voorbeeld van een land waar al een systeem bestaat waarin mensen met een zwaar beroep met vervroegd pensioen kunnen.

Daarnaast stellen de drie werkgeversorganisaties voor om de boete op vervroegde uittreding voor mensen met een zwaar beroep te beëindigen. Nu betalen werkgevers een boete over het bedrag dat een vroeg pensionerende werknemer bij zijn vertrek meekrijgt. Als het kabinet daarmee stopt scheelt dat voor mensen met een zwaar beroep “netto een paar honderd euro per maand”, zegt de Boer.

Lees ook: Rutte zag dat de bonden met steeds meer eisen kwamen

Vastgelopen onderhandelingen

De drie werkgeversorganisaties doen deze voorstellen om de vastgelopen pensioenonderhandelingen los te trekken. Die gesprekken tussen de vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet klapten vorig jaar na acht jaar onderhandelen. De vakbonden vonden dat het kabinet hen onvoldoende tegemoet kwam in hun aanvullende eisen. Ze wilden meer garanties over compensatie van de kosten voor overgang op het nieuwe stelsel. Ook eisten ze een pensioenplicht voor zelfstandigen zonder personeel en een langzamere stijging van de AOW-leeftijd.

Op 18 maart, twee dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen, organiseren de vakbonden FNV, CNV en VCP een landelijke actiedag. In de drie grote steden rijdt het openbaar vervoer dan tijdelijk niet.

Correctie (9 maart 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat mensen die met vervroegd pensioen willen, gekort worden op hun AOW. Dit klopt niet. Werkgevers moeten een boete betalen over het bedrag dat een vroeg pensionerende werknemer bij zijn vertrek meekrijgt. Dit is aangepast.