Oppositie en regime geven elkaar schuld van stroomuitval

Venezuela Te midden van de politieke en economische crisis legt een langdurige uitval van stroom Venezuela sinds donderdag verder plat.

Een groot deel van Venezuela zit sinds donderdag zonder elektriciteit. Stroomuitval komt vaker voor in het noodlijdende Zuid-Amerikaanse land, maar niet eerder was een storing zo wijdverspreid en langdurig: 22 van de 23 deelstaten zouden zijn getroffen. Vrijdag kwam in een deel van de hoofdstad de stroom weer terug.

De elektriciteit viel donderdag uit tijdens de middagspits, wat voor chaotische situaties op de wegen zorgde. De stoplichten vielen uit en de metro kwam tot stilstand. Burgers moesten midden op de weg uitstappen. Gevreesd wordt dat de storing grote gevolgen zal hebben voor ziekenhuizen en klinieken.

Vrijdag maakte president Maduro Nicolás bekend dat alle scholen en overheidsgebouwen gesloten blijven. Op sociale media is het opvallend stil, ook de staats-tv en radiozenders gingen uit de lucht.

Het stroomnet is al jaren wankel door slecht onderhoud en wanbeheer, maar volgens het regime is de storing veroorzaakt door de Verenigde Staten, die een „elektrische oorlog” zouden voeren tegen Venezuela. De VS hebben een reeks sancties tegen het autoritaire bewind in Caracas ingesteld, die ook de brandstofvoorziening raken.

Oppositieleider Juan Guaidó, die zich in januari uitriep tot ‘interim-president’, greep de storing aan om zijn rivaal Maduro te bekritiseren. „Hoe leg je dit uit aan een moeder die moet koken? Een zieke die afhankelijk is van een machine? Of een arbeider die moet werken?”

Volgens Guaidó is het feit dat de storing nog niet is opgelost, bewijs van „onkunde” van Maduro. Hij riep de Venezolanen opnieuw op om deze zaterdag de straat op te gaan uit protest tegen Maduro. Donderdagavond zei vicepresident Jorge Rodríguez op de staatstelevisie nog dat het probleem binnen enkele uren opgelost zou zijn, maar ook vrijdag is de stroom niet teruggekeerd. (AP, AFP)