Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘Ik kan zèlf mijn jas wel aantrekken’ was de kop boven het artikel in Opinie & Debat (2/3) van Alma Mathijsen waarin zij genderneutrale etiquette formuleert.

De reacties (bijna honderd online en zes brieven) waren niet zo genderneutraal. A.J. Ockhuysen wordt „van al dat zogenaamde emancipatiegedoe behoorlijk moe”. En volgens Juliette Kars uit Haren bevestigt het verhaal „het (ongegrond gebleken) stereotype dat vrouwen meer woorden nodig hebben dan mannen om iets duidelijk te maken”. Voor alle situaties die Mathijsen beschrijft (een vrouw in haar jas helpen, de deur voor haar openhouden, haar tas dragen) waren vijf woorden voldoende geweest: „Ik vind dit niet fijn”.

G.J. Somsen vindt het juist „een geweldig artikel!” en de reacties op de site „teleurstellend”. „Wederzijdse hoffelijkheid is kennelijk onverteerbaar voor de haantjes en de kippetjes.”

Opvallend veel praktische reacties ook. „Wanneer u naar de armgaten moet zoeken als iemand u in uw jas wil helpen, doet minstens één van de betrokkenen het niet goed”, schrijft R.H.J.M. Nuijten. „Meestal wordt de jas te hoog gehouden.” Hans van den Bos onderschrijft de nieuwe gedragsregels voor een groot deel, maar zal nooit „op een onhygiënische wc bril gaan zitten”.

Een aantal lezers had het idee terug in de tijd te worden gekatapulteerd. S. Hendriks vraagt zich af of Mathijsen zich „uitsluitend in kringen van 70-plussers” begeeft. Mensen die moeite hebben met dagelijkse handelingen help je gewoon. Punt. „Man of vrouw.”

M.C.C.J. van Mierlo („een kind van de sixties”) vindt het artikel „een herhaling van zetten”. „Dit soort stukken stond ook in de krant toen ik twintig, dertig was.” Ze ziet niet graag dat jonge vrouwen als Mathijsen in het verleden blijven hangen. „Kijk om je heen, spreid je armen uit en geniet van alles wat vandaag gewoon mag en kan. Daar is hard voor gevochten door mensen vóór jou.”

Monique Snoeijen