Ex-presidentsdochter van Oezbekistan zit weer vast

Goelnara Karimova had niet haar beste week. Donderdag maakte de Amerikaanse justitie bekend dat ze de voormalige Oezbeekse presidentsdochter, zangeres en IT-girl vervolgt op verdenking van witwassen. Maar liefst 865 miljoen dollar smeergeld zou Karimova (46) hebben ontvangen van internationale telecomaanbieders. Die kochten zich zo in op de telecommarkt van het Centraal-Aziatische land. Het is een van de grootste smeergeldzaken tegen een individu ooit.

De oudste dochter van de in 2016 overleden oud-president Islam Karimov dook enkele jaren geleden op in een omvangrijk internationaal smeergeld- en witwasschandaal. Naast haar carrière als modeontwerper, zangeres en diplomaat beheerde ze de toegang tot de Oezbeekse telecommarkt. Buitenlandse mobiele providers, waaronder het in Nederland gevestigde Vimpelcom, het Zweedse Telia en het Russische MTS betaalden haar smeergeld.

In 2015 werd bekend dat het Nederlandse OM 247,9 miljoen euro aan voor Karimova bestemd smeergeld wilde terugvorderen. Na de dood van haar vader raakte ze uit de gratie en in 2017 werd ze veroordeeld tot tien jaar cel wegens fraude en witwassen. Die straf werd vorig jaar omgezet in vijf jaar huisarrest.

Dinsdag werd ze ineens gearresteerd. Wazige beelden van een zich verzettende Karimova werden door haar dochter Iman op Instagram gezet. Ze zou haar huisarrest hebben geschonden en werd daarom overgebracht naar een gevangenis, aldus een verklaring van de Oezbeekse justitie. Het is nog onduidelijk of haar arrestatie en de Amerikaanse aanklacht verband met elkaar houden.

Diezelfde dag meldde een Oezbeekse nieuwssite dat zij zelfmoord zou hebben gepleegd in de cel, omdat zij de „vernederingen” van celgenoten niet zou kunnen verdragen. Dit werd door de Oezbeekse justitie meteen weersproken. „Goelnara Karimova is in goede gezondheid en zit nu haar straf uit.” Haar Zwitserse advocaat veroordeelde de gang van zaken.