Verduurzaming

Kamer hekelt kritiek KLM-topman op vliegtaks

De kritiek van KLM-topman Pieter Elbers op de invoering van een vliegtaks, donderdag geuit in De Telegraaf , valt niet goed in de Tweede Kamer. „Dit valt me enorm tegen. Elbers weet niet wat er speelt in de samenleving”, zei Jan Paternotte (D66) donderdag naar aanleiding van een interview met de KLM-topman waarin hij stelt dat de Nederlandse Staat „zijn staatsdeelneming in Air France-KLM dwarszit met de vliegbelasting”. Vorige week nam het kabinet voor 744 miljoen euro een belang in de luchtvaartmaatschappij. Het kabinet maakte zich ook sterk voor de herbenoeming van Elbers. „Ik verwacht dat de KLM-topman zijn verantwoordelijkheid neemt om een fundamentele bijdrage te leveren aan het verduurzamen van de luchtvaart”, laat Paternotte weten. Eppo Bruins van coalitiepartner ChristenUnie stelt dat Elbers niet moet klagen omdat er nog steeds geen btw op vliegtickets zit en geen belasting op kerosine. Het kabinet wil graag een Europese vliegbelasting, maar als er in Brussel geen akkoord wordt bereikt wil het in 2021 een eigen vliegtaks invoeren, naar verwachting 7 euro per ticket. (ANP)