Taxidienst

Uber schikt met OM voor 2,3 miljoen euro

Taxibedrijf Uber heeft een schikking van ruim 2,3 miljoen euro getroffen met het Nederlandse Openbaar Ministerie wegens het overtreden van de taxiwet. Het bedrag bestaat uit ruim twee miljoen euro aan boetes en een inname van 309.000 euro dat op onrechtmatige wijze is verdiend. Volgens het OM heeft Uber met de dienst UberPop, waarmee privépersonen hun eigen auto als taxi konden inzetten, de taxiwet overschreden. De chauffeurs hadden geen taxivergunning, terwijl dit wel wettelijk verplicht is. Hiermee is onder meer de veiligheid van Uber-klanten in het geding gekomen. UberPop was tussen juli 2014 en november 2015 beschikbaar in Nederland. Het OM benadrukt het belang van taxivergunningen. Zo moeten chauffeurs over een gezondheidsverklaring beschikken en worden veiligheidseisen gesteld aan de auto die wordt ingezet als taxi. Uber ontving 20 procent van de ritprijs van UberPop-chauffeurs als commissie. Dit bedrag is „crimineel verdiend vermogen” en is daarom ingenomen. De persoon die in Nederland verantwoordelijk was voor het uitrollen van UberPop, heeft een werkstraf van negentig uur uitgevoerd. (NRC)