Stroomstoring legt groot deel Venezuela plat

In 22 van de 23 staten zou geen stroom zijn. President Maduro beschuldigt de Verenigde Staten. Oppositieleider Guaidó wijst met de beschuldigende vinger naar Maduro.

De stroomstoring zorgde voor chaotische situaties op de wegen van Caracas.
De stroomstoring zorgde voor chaotische situaties op de wegen van Caracas. Foto Manaure Quintero/Reuters

In een groot deel van Venezuela is sinds donderdag geen stroom, meldt persbureau AP. Volgens sommige berichten zou de stroom zelfs in 22 van de 23 staten zijn uitgevallen. Stroomuitval komt vaker voor in het land, maar nooit eerder was een storing zo wijdverspreid en langdurig. Het elektriciteitssysteem van Venezuela is al jaren wankel door slecht onderhoud en wanbeheer.

De stroom viel donderdagavond uit tijdens het spitsuur, wat voor chaotische situaties op de wegen zorgde. De stoplichten zijn uitgevallen en duizenden Venezolanen die onderweg waren met het openbaar vervoer, moesten midden op de weg uitstappen en kwamen op de wegen terecht. Gevreesd wordt dat de storing grote gevolgen zal hebben voor ziekenhuizen en klinieken.

Vrijdag maakte president Maduro Nicolás bekend dat alle scholen en overheidsgebouwen voorlopig gesloten blijven. Op sociale media is het opvallend stil, ook de staatstelevisie is inmiddels op zwart gegaan en de meeste radiozenders zijn uit de lucht.

Beschuldigingen over en weer

Volgens het regime van Maduro is de storing veroorzaakt door de Verenigde Staten, die een “elektrische oorlog” zouden bedrijven met Venezuela. Minister van Communicatie Jorge Rodríguez stelde dat de Republikeinse senator Marco Rubio erachter zit. Hiervoor gaf hij geen bewijzen. Rubio maakt de beschuldigingen aan zijn adres op Twitter belachelijk en haalt uit naar het regime-Maduro.

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio Tonight the “Baghdad Bob” of #Caracas @jorgerpsuv revealed I caused the nationwide & ongoing electric power outage in #Venezuela. My apologies to people of Venezuela. I must have pressed the wrong thing on the “electronic attack” app I downloaded from Apple. My bad. https://t.co/5oZURMSnrB

 

Twitter avatar marcorubio Marco Rubio Caracas & much of #Venezuela remains engulfed in darkness as today’s nationwide power failure is going on its 6th hour. #MaduroRegime isn’t just criminal & corrupt, its incompetent. https://t.co/DrzGbjQrkX

Oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó heeft de stroomstoring aangegrepen om zijn rivaal Maduro te bekritiseren. Op Twitter plaatste hij een reeks berichten waarin hij de autoritaire president bekritiseert. “Hoe leg je dit uit aan een moeder die moet koken? Een zieke die afhankelijk is van een machine? Of een arbeider die moet werken?” vraagt hij zich af.

Lees ook: Guaidó kan wel een succesje gebruiken

Volgens Guaidó is het feit dat de apagón nog niet is opgelost, bewijs van “onkunde van de overheerser”. Hij roept opnieuw op om zaterdag de straat op te gaan om te protesteren tegen Maduro. Donderdagavond zei vicepresident Jorge Rodríguez op de staatstelevisie nog dat het probleem binnen enkele uren opgelost zou zijn, maar tot dusver is de stroom niet teruggekeerd.