Reportage

101-jarige Duitse sterft in handen verplegers-echtpaar, politie bevrijdt Nederlandse bejaarde

In Zuid-Spanje blijkt een echtpaar verpleegkundigen ruim een jaar geleden bejaarden te hebben mishandeld en opgelicht. Een vastgehouden Nederlandse vrouw werd bevrijd, toen de politie hen arresteerde.

Het Spaanse verpleeghuis waar een verplegers-echtpaar bejaarden mishandelden.
Het Spaanse verpleeghuis waar een verplegers-echtpaar bejaarden mishandelden. Foto Roman Rios/EPA

Bij de arrestatie van een verpleegkundig echtpaar heeft de Spaanse politie ruim een jaar geleden hoogstwaarschijnlijk het leven gered van een Nederlandse vrouw en een Duitse man. De twee bejaarden werden in december 2017 bevrijd uit een huis in de zuidelijke provincie Cádiz waar ze onder erbarmelijke omstandigheden door het verpleegkundig echtpaar werden vastgehouden. Ze werden gedrogeerd en kregen sondevoeding toegediend.

Behalve het echtpaar hield de Spaanse politie nog vier personen aan en zij doet onderzoek naar negen anderen. Ze worden verdacht van mishandeling, oplichting en het helpen verduisteren van 1,8 miljoen euro. Dit heeft de Guardia Civil deze week bekendgemaakt. De Nederlandse vrouw is volgens de politie acht ton afhandig gemaakt.

De Spaanse autoriteiten kwamen de verdachten op het spoor bij een zoektocht naar de Duitse Maria Babes (101) van wie volgens de politie in Frankfurt lange tijd niets meer was vernomen. De Spaanse politie trof de hoogbejaarde vrouw aan in een verpleeghuis in het plaatsje Chiclana de la Frontera.

Uit verklaringen bleek dat ze door de Duits sprekende verdachten was overgehaald haar huis in Tenerife te verkopen om verder op het Spaanse vasteland door hen te worden verzorgd. Eenmaal in Spanje belandde ze eerst in verschillende ziekenhuizen, waarna ze werd opgesloten en mishandeld. Met valse handtekeningen werd bijna 162.000 euro van haar rekening gehaald.

Cremeren

De Spaanse politie liet Babes, in afwachting van de arrestatie van het echtpaar, in het huis achter. De verdachten wisten haar over te halen met hen naar een andere locatie te vertrekken. Ze zou onder verdachte omstandigheden in de auto van haar ‘verzorgers’ zijn overleden, die het lichaam snel lieten cremeren waardoor er geen autopsie meer zou kunnen worden verricht. Uit onderzoek bleek dat de eerder vier andere senioren overleden in handen van deze verplegers. Ze werden allemaal gecremeerd.

De politie wist de Nederlandse vrouw en de Duitse man wel op tijd uit een ander ‘verpleeghuis’ van het echtpaar in de buurt te bevrijden. Volgens de Guardia Civil verkeerden beide ouderen in een zeer slechte conditie. Ze werden overgebracht naar een regulier verpleeghuis in de stad Jerez de la Frontera.

Dit artikel is geactualiseerd op 08-03-2019 om 15.20 uur.