Paul Manafort

Bijna 4 jaar cel voor Trumps campagnechef

Paul Manafort, ex-campagneleider van president Trump, is donderdag in Virginia veroordeeld tot 47 maanden celstraf voor belastingontduiking en bankfraude - aanmerkelijk minder dan aanklagers wilden.

Manafort, een lobbyist met nauwe banden in Rusland en Oekraïne, werd vorige zomer door een jury schuldig bevonden aan financiële misdrijven die aan het licht zijn gekomen bij het onderzoek van Robert Mueller, de speciale aanklager die onderzoek doet naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De celstraf van bijna 4 jaar is de hoogste tot nu toe voor een medewerker van Trump in het kader van het Ruslandonderzoek. Toch is de straf lager dan verwacht: aanklagers wezen de rechter op juridische richtlijnen waarbij de misdrijven van Manafort zouden moeten worden bestraft met 19,5 tot 24 jaar cel.

De rechter in Virginia wees erop dat Manafort „niet voor de rechtbank verschijnt om beschuldigingen dat hij, of iemand op zijn bevel, heeft samengewerkt met de Russische regering om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden.”

De misdrijven waarvoor hij aangeklaagd is houden niet direct verband met zijn werk als campagneleider tussen juni en augustus 2016, een periode die de Republikeinse conventie omvatte. Ze hebben betrekking op zijn werk als lobbyist voor pro-Russische belangen in Oekraïne, onder wie oud-president Janoekovitsj, waarmee hij miljoenen verdiende. Dat geld verborg hij voor de fiscus. Manafort moet ook 24 miljoen dollar betalen.