Intertoys maakt doorstart met Portugese investeerder

Zeker 91 filialen gaan dicht. Naar verwachting blijven zo’n 220 winkels open. Een deel van de medewerkers verliest zijn baan.

Hoeveel winkels precies openblijven, hangt af van de onderhandelingen.
Hoeveel winkels precies openblijven, hangt af van de onderhandelingen. Foto Remko de Waal/ANP

De failliet verklaarde speelgoedketen Intertoys maakt een doorstart. De curator heeft vrijdag een overeenkomst gesloten met de Portugese investeerder Green Swan. De investeerder wil een belangrijk deel van de filialen, zo’n 220 winkels, overnemen. Zeker 91 winkels gaan uiterlijk half mei dicht. Dit zijn de filialen die verlies lijden.

Hoeveel winkels precies openblijven, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de onderhandelingen. Intertoys heeft 286 eigen winkels en honderd filialen in handen van franchisenemers. Deze franchisefilialen vallen buiten het faillissement, de ondernemers beslissen zelf of ze meegaan in de doorstart. Naar verwachting gaat “een groot deel” van hen mee, aldus een woordvoerder van Intertoys.

Bij de eigen winkels moet nog onderhandeld worden met de verhuurder of deze overblijven. Naar verwachting blijft ruim de helft van de eigen winkels over. Tussen de 1.000 en 1.500 van de 3.200 werknemers behouden waarschijnlijk hun baan.

Diepgeworteld

Paulo Andrez, bestuursvoorzitter van Green Swan, noemt Intertoys in een verklaring een merk “dat diepgeworteld is in het hart van vele gezinnen”. De investeerder schrijft het bedrijf “een nieuwe kans” te willen geven en in te zetten op innovatie. Zowel de webshop als de winkels moeten aantrekkelijker worden, aldus een woordvoerder. Hoe dit er precies uit komt te zien is nog niet bekend.

Vakbond CNV reageert in een persbericht “verheugd” omdat het betekent dat “een deel van de medewerkers zijn baan behoudt”. “Al blijft het zuur voor de werknemers die hun baan alsnog verliezen”, schrijft de vakbond.

Intertoys ging eind februari failliet. De aanleiding voor de geldproblemen is de “aanhoudende druk op de gehele detailhandel”, liet de speelgoedketen weten in een verklaring.

Green Swan kocht afgelopen jaar speelgoedketens in meerdere Europese landen. In Spanje en Portugal nam de investeerder winkels over van de failliete Amerikaanse keten Toys ‘R’ Us, in België werd in januari Maxi Toys opgekocht. Deze speelgoedketen was onderdeel van de Blokker Holding, waartoe ook Intertoys jarenlang behoorde.