In beeld

Internationale Vrouwendag

Huiselijk geweld, de loonkloof en vrijheid op het gebied van seksualiteit - overal ter wereld voerden vrouwen vrijdag actie in het kader van internationale vrouwendag, een in 1975 in het leven geroepen initiatief van de Verenigde Naties. “We worden vermoord en we krijgen minder betaald en dat is nog maar het topje van de ijsberg”, zei een jonge demonstrante in Madrid. NRC maakte een overzicht van de meest indrukwekkende foto’s van de wereldwijde demonstraties.
In Turkije werden demonstranten tijdens de jaarlijkse vrouwenmars geweerd uit de grootste winkelstraat van Istanbul. De politie zette traangas in tegen vrouwen die wel door probeerden te lopen. NRC-Correspondent Toon Beemsterboer was erbij en beschreef het optreden als machtsvertoon van de autoriteiten.
Foto Ozan Kose/AFP
Ook in El Salvador werd vrijdag volop gedemonstreerd. Abortus is in het Centraal-Amerikaanse land strikt verboden. Vrijdag werd bekend dat drie vrouwen die vanwege abortus jarenlange celstraffen opgelegd hadden gekregen, alsnog vrijuit gaan. Een hoge rechter oordeelde donderdag dat de celstraffen van dertig jaar die zij opgelegd hadden gekregen, “buitenproportioneel en onmenselijk” waren.
Foto Jose Cabezas/Reuters
Studenten in India in New Delhi kwamen in verzet tegen huiselijk en seksueel geweld. In India worden jaarlijks duizenden vrouwen gedood omdat de bruidegom of zijn familie een een hogere bruidsschat eisen. De vrouwen worden overgoten met benzine of petroleum en in brand gestoken, vaak met dodelijke afloop.
Foto Arun Sankar/AFP
Activisten in Jakarta lopen de vrouwenmars om meer aandacht te vragen voor gelijkheid op de werkvloer. In Indonesië worden werkende vrouwen niet goed tegen ontslag beschermd als ze zwanger raken. Op papier hebben zij rechten, maar veel werknemers erkennen die in de praktijk niet.
FotoGoh Shai Hin/AFP
Aan de vooravond van internationale vrouwendag beoefenen twee vrouwen in een buitenwijk van Mumbai een Indiase vechtsport.
Foto Francis Mascarenhas/Reuters
Turkse vrouwen schreeuwen tegen de politie, die demonstranten vrijdag probeerde te weren van de Istiklal Caddesi, de bekendste straat van Istanbul. Tot dit jaar mochten demonstranten daar tijdens vrouwendag altijd zonder vergunning demonstreren.
Foto Ozan Kose/AFP
Behalve traangas zette de Turkse politie vrijdag ook pepperspray tegen de demonstranten in. Het is onduidelijk of er aanhoudingen zijn verricht. "We zullen niet zwijgen, we zijn niet bang en we gaan niet gehoorzamen", zongen veel vrouwen.
FotoSedat Suna/EPA
Vrouwen van de New Yorkse brandweer doen hun verhaal op NBC. In dezelfde stad nam de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres het vrijdag op voor vrouwenrechten: “Nationalistisch en populistisch beleid draagt bij aan een vrouwonvriendelijk klimaat.”
Foto Brendan McDermid/Reuters
Griekenland scoort erg laag op de ranglijst van Europese landen wat betreft gendergelijkheid. De tocht van betogers in Athene voerde vrijdag naar het Grieks parlement: “De vrijheid van vrouwen is een gevecht van alle arbeiders!”. Vakbonden hadden een grote vinger in de pap bij de Griekse vrouwenmarsen.
Foto Louisa Gouliamaki/AFP
Opmerkelijk genoeg werd internationale vrouwendag ook in Noord-Korea gevierd, waar de dag een van de weinige nationale feestdagen is die niet expliciet om politiek draait. Noord-Koreanen kopen rozen voor hun moeders of vrouwen, bloemen die normaal gesproken bij standbeelden van Noord-Korea’s leiders worden neergelegd. Vrijdag rapporteerde een onderzoeker van de VN dat mensenrechten in het land nog steeds ernstig onder druk staan.
Foto North Korean Central News Agency (KCNA)
In Spanje gingen zo’n 400.000 vrouwen de straat op. Velen van hen zijn woedend over een voorstel van de uiterst rechtse partij Vox om een wet over huiselijk geweld te schrappen. Volgende maand vinden in Spanje algemene verkiezingen plaats.
Foto Bernat Armangue/AFP