Finse regering stapt een maand voor verkiezingen op

Premier Juha Sipilä heeft vrijdag zijn ontslag ingediend omdat zijn plannen om de gezondheidszorg te hervormen, zijn gestrand.

De Finse premier Juha Sipilä heeft vrijdag zijn ontslag ingediend.
De Finse premier Juha Sipilä heeft vrijdag zijn ontslag ingediend. Foto Tom Kalnins/EPA

Het Finse kabinet is vrijdag gevallen omdat plannen om de gezondheidszorg te hervormen, zijn gestrand. Premier Juha Sipilä dient later op de dag zijn ontslag in. Dat meldt persbureau Reuters.

“Ik ben enorm teleurgesteld”, zei hij tijdens een persconferentie. “We hebben hervormingen nodig, er is geen andere manier.” Het aftreden was een “persoonlijke beslissing”. Sipilä noemde het hervormingsplan een van de belangrijkste onderwerpen van het kabinet.

De val van het centrum-rechtse kabinet komt enkele weken voor de parlementsverkiezingen die op 14 april worden gehouden. Het kabinet gaat demissionair verder tot de verkiezingen.

Gezondheidszorg

De regering probeerde met de hervormingsplannen de stijgende kosten van de gezondheidszorg terug te dringen. Het land heeft een snel vergrijzende bevolking en stijgende zorgkosten. Verschillende regeringen hebben de afgelopen twaalf jaar tevergeefs geprobeerd plannen om het zorgstelsel te hervormen door het parlement te krijgen.

Sipilä noemde in een interview vorige maand de plannen “de grootste hervorming sinds de Tweede Wereldoorlog”. “De discussie die we in Finland hierover hebben gehad is pijnlijk en toont dat mensen bang zijn voor verandering.”