Europol onderschept miljoenen doses illegale medicijnen

Bij het onderzoek in zestien Europese landen werden dertien miljoen doses illegale medicijnen onderschept ter waarde van 168 miljoen euro. Nederland deed niet mee.

Bij het grootschalige Europese onderzoek werden 435 arrestaties verricht.
Bij het grootschalige Europese onderzoek werden 435 arrestaties verricht. Foto Getty Images

Meer dan dertien miljoen doses illegale medicijnen met een waarde van ongeveer 168 miljoen euro zijn onderschept bij een grootschalige Europese actie van de politie, douane en gezondheidsinspecties. Dat meldt het Europees politieagentschap Europol vrijdag. Het gaat om zware pijnstillers, prestatiebevordende drugs, kankermedicijnen en hartmedicatie.

Het onderzoek geleid door de Franse politie en de Finse douane vond plaats in zestien Europese landen over een periode van zeven maanden (april tot oktober 2018). Nederland was geen onderdeel van het onderzoek. In totaal verrichte de politie 435 arrestaties en is beslag gelegd op 3,2 miljoen euro aan criminele bezittingen. Volgens Europol is het werk van 24 criminele organisaties verstoord.

Lees ook: Een illegale erectiepil is makkelijk gekocht

Steeds groter probleem

Het grootschalige Europese politieonderzoek begon vorig jaar in negen landen: Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De actie, gecoördineerd door Europol onder de naam MISMED, werd gedurende het jaar uitgebreid naar België, Bulgarije, Cyprus, Litouwen, Portugal, Servië en Oekraïne.

Volgens het Europese politieagentschap is misbruik van illegale medicijnen een steeds groter probleem. “De georganiseerde misdaad richt zich steeds meer op dit gebied vanwege de hoge inkomsten en relatief lage straffen voor dit soort vergrijpen”, schrijft Europol.

Zware pijnstillers

De online handel in illegale medicijnen zoals erectiepillen, afslankpillen, pijnstillers en kalmeringsmiddelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, blijkt uit promotieonderzoek van criminoloog Rosa Koenraadt. Een op de dertig Nederlanders heeft ooit medicijnen gekocht die niet waren voorgeschreven door de huisarts.

Tegelijkertijd schrijven huisartsen steeds meer zware pijnstillers voor. In tien jaar tijd is het gebruik van het medicijn oxycodon vervijfvoudigd. Vorig jaar kregen 485.000 Nederlanders de opioïde voorgeschreven. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) schreef begin februari aan de Tweede Kamer dat hij zich zorgen maakt over dit verslavende middel.