Brieven

Commerciële beelden voetbal ongeschikt voor arbitrage

In de Nederlandse Eredivisie zijn we inmiddels gewend aan de wekelijkse discussies rondom beslissingen van de Video Assistant Referee (VAR) en de scheidsrechter (De videorechter heeft te veel macht op het voetbalveld, 9/1) . Soortgelijke discussies zijn er sinds kort ook op een groter podium: de Champions League. In de twee wedstrijden van Ajax tegen Real Madrid was het behoorlijk billenknijpen bij VAR-momenten. Was de bal van Ajax-verdediger Mazraoui (de inleiding van de 0-3) wel of niet over de zijlijn? Vanuit geen enkel camerastandpunt was het goed te zien. Dat was niet de eerste keer – en ook zeker niet de laatste keer bij een ‘VAR-moment’. De camerabeelden die de (video)scheidsrechter bekijkt zijn vaak voor commerciële doeleinden gemaakt, niet voor arbitrale doeleinden. De voetbalbonden moeten eigen onafhankelijke camera’s gebruiken. De commerciële beelden kunnen door de (video)scheidsrechter als steun worden gebruikt, niet als enige bron. Het huidige systeem leidt tot een hoop discussie en soms ook willekeur. Dat willen we met de VAR nou juist voorkomen.